Zoeken in deze blog

vrijdag 2 mei 2014

Kennismaking met Carlos Caballero


Carlos Caballero Hernández werd in 1983 geboren in Camagüey, een grote stad in centraal Cuba. Daar studeerde hij in de 'Academia de Artes Plasticas' en vervolmaakte zich later in het 'Instituto Superior de Arte de Cuba' (ISA) in Havana, waar hij in 2010 afstudeerde.
Later vestigde hij zich in Miami - Florida en sinds enige tijd pendelt hij tussen de Verenigde Staten en Gent, de thuisbasis van zijn Belgische vriendin.

'Waterschoenen' bezocht Carlos CABALLERO voor een kennismaking in Gent, waar hij ook een atelier betrekt in de buurt van het Hisk. Daar ontdekten we vanzelfsprekend het meest recente werk, in verschillende staten van afwerking. Maar vooraleer we aan die 'Scenery of Time' toe zijn, wacht ons een verkennende wandeling op zoek naar de uitgangspunten van deze jonge kunstenaar.

Zijn opleiding in Cuba mag 'klassiek' genoemd worden, met een bijzondere nadruk op de ontwikkeling van teken- en schilderskwaliteiten. Gekoppeld aan een stevige interesse voor de moderne kunstgeschiedenis, creëert hij met 'klassieke' middelen (olieverf op doek) een eigen beeldtaal, mede gevoed door een grote fascinatie voor mensen en hun diepste gevoelens, behoeften, angsten,...
Dat resulteert in schilderijen met taferelen waarin de sfeer op en neer gaat tussen dromerig, surrealistisch en morbide.
 


Carlos Caballero, Findings I & II, 2013, oil on canvas,
2 x 55,9 x 50,8 cm, from the series Autobiographical Memory


Zelf omschrijft hij schilderkunst als "iets dat niet noodzakelijk uitmuntende en mooie beelden moet opleveren, maar iets dat een sterk verlangen om opnieuw te bekijken achterlaat".

Na studie van 'tatoeages' als de meest directe band tussen mens en kunst (2003-2004), vertaalde de fascinatie voor mensen zich in portretten, waarvan de serie 'Persona' (2007-2009) een sprekend voorbeeld is voor de 'weerspiegeling' van thema's als twijfel, identiteitscrisis, zich ongemakkelijk voelen. Als toeschouwer denk je bij deze 'blurred faces' of 'wiped faces' onvermijdelijk aan Francis Bacon. Toch zijn ze wellicht in eerste instantie een eigen uiting van de hierboven aangehaalde thema's van een jonge generatie die op zoek is naar een expansieve wereld met 'onbegrensde' mogelijkheden. De uitvoering in zwart-wit benadrukt deze dualiteit ten volle.

Als mens én als kunstenaar zet Carlos Caballero dan ook verdere stappen, zowel geografisch door zijn verhuis naar Miami als artistiek in de verdere evolutie van zijn werk.



Carlos Caballero, The time, 2012, oil on canvas, 132 x 127 cm
from the series Les bulles de l'amour (homage to René Magritte)


Hadden we het eerder al over de interesse voor moderne kunstgeschiedenis, dan is de figuur van René Magritte zeker een belangrijk aanknopingspunt, dat zich vertaalt in zijn schilderijencyclus 'Les bulles de l' amour' (2010-2012), die dan ook als ondertitel 'Homage to René Magritte' kreeg.

De figuren in 'Les bulles de l' amour' worden op de rugzijde geportretteerd. Door tegelijk de kleding frontaal weer te geven, ontstaat een dubbele identiteit. Het zijn portretten waarin de personages zich tegelijk verstoppen en prijsgeven. Ook hier speelt weer die twijfel, de zelfbescherming en de introspectie: een dubbele beeldvorming waarin de figuren zowel object als subject worden. Terwijl ze voor de kijker als 'spiegel' fungeren, kijken ze zelf in een spiegel, in een wateroppervlak, in een sterrenhemel, in een grote leegte, ... op zoek naar hun eigen plek binnen het bestek van tijd en ruimte.

De mysteries van rijd en ruimte vertalen zich verder in een andere serie: 'When time becomes mystery' (2013).
De nadruk wordt verlegd van een persoon als 'model' in een universeel kader naar de persoon als 'acteur' in een reële, dagdagelijkse maar bevreemdende omgeving.
In een groot schilderij als 'Two pillows' zijn geen mensen te zien, maar tegelijk is de spanning van hun aan(af)wezigheid ó zo voelbaar.


Carlos Caballero, August Afternoon, 2013, oil on canvas, 157,5 x 132 cm
from the series Autobiogrphical Memory


De serie 'Autobiographical Memory' laat zich opdelen in twee verschillende benaderingen.
De 'Diptychs' (zie eerste foto's in dit artikel) zijn ontstaan vanuit 'afwezigheid', maar virtuele verbondenheid (op afstand). De sociale media geven ons de mogelijkheid om op elk ogenblik contact te houden met vrienden of 'vrienden'.
Carlos Caballero stuurde een foto naar zijn vriendin en zij stuurde een situatie volgens hetzelfde thema terug. Daaruit ontstonden bijvoorbeeld de schilderijen 'Findings I & II', 'Rooms' of 'Wardrobes'.
De tijd wordt stilgezet in geschilderde 'filmstills'.

In de grote, afzonderlijke schilderijen van deze serie heerst een nostalgische en zelfs morbide sfeer. De geënsceneerde eigen dood of die van de geliefde beheerst het decor.

Tenslotte belanden we bij de meest actuele serie 'Scenery of time' waarbij een nieuwe zoektocht naar geborgenheid en introspectie zich picturaal uitdrukt in symbolen voor het huis.
Het surrealisme is dichterbij dan ooit. Maar waar ligt de grens tussen het reële en het irreële?
Het huis als bescherming, het huis als toevluchtsoord,... maar wat doe je als het huis niet toegankelijk is. Dan zoek je 'een huis in je hoofd' ... boeken worden daken.
De schilderijen uit 'Scenery of time' lijken stuk voor stuk beelden van een persoonlijke zoektocht door een kunstenaar die zijn 'roots' heeft verlaten om een nieuwe wereld tegemoet te treden, vol hoop en verwachtingen, maar tegelijk getemperd door twijfel en een zekere ontheemding.
Bij uitbreiding staan deze schilderijen symbool voor een wereld waarin migratiestromen meer dan ooit aan de orde van de dag zijn.




Carlos Caballero, Ceiling, 2014, oil on canvas, 157,5 x 132 cm
from the series Scenery of time


Carlos Caballero is nog lang niet klaar met zijn artistieke boodschap. Wij willen na deze kennismaking alvast mee zijn weg volgen en houden u op de hoogte

In 2013 verscheen hij reeds bij Cecilia Jaime Gallery in Gent. Onlangs was hij mee te gast in Tilburg voor de tentoonstelling 'Nothing but good life' en in de groepsshow van TUB Gallery in Miami-Florida.

In september 2014 neemt hij deel aan 'KRASJ' in Ninove en voor 2015 staat nu al een soloshow in SALON BLANC (Oostende) en TUB Gallery (Miami-Florida) op de agenda.


Meer info en beeldmateriaal staat op de website van de kunstenaar:



© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: