Zoeken in deze blog

maandag 21 januari 2008

Anna Vander Taelen in CC De Werf in Aalst

"Afscheid nemen in schoonheid"Toen Anna Vander Taelen (°1954, Aalst) op 28 november 2005, na een jarenlang gevecht tegen kanker, uit haar lijden verlost werd, was dat ook voor haar jongere broer Luckas (°1958) een moment van ommekeer. De dood van zijn zus en de beslissing tot levensbeëindiging die hij voor haar moest nemen, viel bovendien samen met zijn eigen "aangekondigde professionele dood" als filmintendant van de Vlaamse Gemeenschap.

 
 
In het boekje "Waar ben je nu?" beschrijft Luckas vooral de laatste weken van zijn zus, maar schetst ook een sober beeld van haar menselijke en familiale relaties. De ziekte bracht broer en zus dichter bij elkaar en tijdens het laatste jaar van haar leven keerde Anna zelfs terug naar haar moeder in Aalst. Blijkbaar was ze ook heel streng voor zichzelf. Haar artistiek werk vond ze nooit goed genoeg om getoond te worden.

 

Een klein gedeelte van de tentoonstelling is gewijd aan haar grafisch werk (affiches, uitnodigingen,...), gemaakt voor verschillende opdrachtgevers, dikwijls uit de theaterwereld. Hier levert ze werk in een uitgepuurde stijl, met geen woord te veel en in een perfect evenwicht tussen beeld en tekst.

 

Het grootste gedeelte van de tentoonstelling bestaat uit foto's waarin ook die hang naar purisme en abstrahering, maar tegelijk ontegensprekelijke zin voor detail sterk naar voor komen.
De foto's die ze tussen 1996 en 2000 maakte, vond Luckas na haar dood op een paar CD's. In het boek over haar dood werden enkele foto's opgenomen. Maar deze werken hadden teveel potentieel om opgesloten te blijven in een digitaal archief en/of op klein formaat.

 

Vandaag is Luckas Vander Taelen een gelukkig man omdat de artisitieke erfenis van zijn zus Anna goed terecht gekomen is, hier in Aalst waar hun beider roots liggen.


De tentoonstelling van Anna en het boek van Luckas kunnen perfect los van elkaar gezien worden, maar de combinatie van beide levert een extra dimensie op voor de twee componenten, een samenspraak (soms bijna een dialoog) in een sobere woord- en beeldtaal.

 

Je kan dit gesprek nog gaan "bekijken" in CC De Werf tot 10 februari 2008 tijdens de openingsuren van het Cultureel Centrum (gesloten op 3,4 en 5 februari wegens Carnaval)
artspotter voor "waterschoenen"
 
 
Het boek van Luckas Vander Taelen, "Waar ben je nu? - Afscheid van mijn zus" is uitgegeven bij Van Halewyck in 2006
Ook beschikbaar in de Openbare Bibliotheek Aalst - Siso 605.91

Geen opmerkingen: