Zoeken in deze blog

vrijdag 13 september 2013

'Om de hoek' een fresco van Wannes Lecompte in Strombeek-Bever


 
 'Om de hoek', een fresco van Wannes Lecompte
Foto © Veerle DS
 
Om de hoek van de Sint-Amandsstraat en de Grimbergsesteenweg tegenover de kerk van Strombeek-Bever werkt kunstenaar Wannes Lecompte (°1979) al geruime tijd aan een muurschildering. Een muurschildering die niet zomaar een schildering is, maar een heus fresco. Al fresco (of het schilderen met verf op verse natte kalk), in de traditie van de Italianen. Wannes Lecompte werkte geduldig aan zijn muurschildering, van dag tot dag of in giornata. Zo ontstaat een werk dat leest in fragmenten. Als een boek. Een heus dagboek.



 Wannes Lecompte aan het werk
Foto © cc Strombeek
 

To draw is to make a shape and movement in time
(Stuart Davis, 1951)

En het mag nogmaals gezegd: Wannes Lecompte is een schilder pur sang. Zijn schilderijen intrigeren, net zoals zijn eerste muurschildering. Een werk in situ. Op een unieke plek. En wat voor een plek. Strombeek-Bever, de rand van Brussel, een kruispunt van drukke toegangswegen van en naar de ring. De gevel van een vervallen gebouw. In het hart van de dorpskern. Om de hoek van het cultuurcentrum dat binnenkort 40 jaar bestaat. Net daar.


 detail van 'Om de hoek' (Wannes Lecompte)
Foto © Veerle DS
 

Schilderen voorbij de schilderkunst.
Om de hoek.
Van café Sint-Amands.

Wannes Lecompte's fresco is tegelijk aanwezig als afwezig. Dringt zich niet op. De toevallige passant merkt het vaak niet eens op. Net als de automobilist of de buschauffeur die hier dagelijks langsrijdt. Graffiti voor de ene, een hedendaagse plastische toevoeging aan de publieke ruimte voor de ander. Hoe dan ook. In café de Sint-Amands aan de overkant doet Wannes' muurschildering al een paar dagen stof opwaaien. Ook op het naburige terras van café Manu is dit hét gespreksonderwerp van het moment onder de dagelijkse klanten. Ze staan er bij en kijken er naar.

 
detail van 'Om de hoek' (Wannes Lecompte)
Foto © cc Strombeek 


 
Verwondering is het begin van alle wijsheid (Socrates).
 




"Om de hoek", een fresco van Wannes Lecompte.

 
Op zaterdag 21 september, tijdens een groot cultureel feest naar aanleiding van 40 jaar Cultuurcentrum Strombeek volgt de plechtige inhuldiging van Wannes Lecompte's muurschildering. Afspraak om 18u aan de kerk van Strombeek, Sint-Amandsplein. Met een introductie door Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.) en een performance door Lander Gyselinck. www.ccstrombeek.be
 
 
 
 
© Veerle De Saeger voor Waterschoenen
 


Geen opmerkingen: