Zoeken in deze blog

maandag 30 september 2013

Retrospectie IV: 20 jaar galerie c. de vos (Aalst)

 
 Op 6 september ll. verscheen in WATERSCHOENEN een inleidend artikel over deze tentoonstelling. Sommigen onder u waren er ongetwijfeld bij tijdens de vernissage of hebben de tentoonstelling inmiddels gezien.
Zelf kon ik pas het afgelopen weekend langsgaan. Vandaar dat dit artikel op de valreep verschijnt en u enkel nog komende vrijdag en zaterdag kan gaan kijken.

Graag verwijs ik nog eens naar een gesprek met Cathy De Vos, verschenen in WATERSCHOENEN op 28 januari 2008.

Straks neem ik u mee door de huidige tentoonstelling, die een (weliswaar beperkt) overzicht biedt van 20 jaar artistieke visie, voorkeuren en tentoonstellingsactiviteiten. Deze tentoonstelling is een keuze uit de persoonlijke collectie van Mon en Cathy Cherretté-De Vos, opgebouwd in de loop der jaren.

Te oordelen naar de behoorlijk imposante bundel geprinte besprekingen uit WATERSCHOENEN die Cathy De Vos ons presenteerde, heeft deze blog de voorbije 6 jaar flink wat aandacht besteed aan de tentoonstellingen van deze galerie.
Heel wat namen van kunstenaars zullen u dan ook bekend in de oren klinken.
 
 
Ria Bosman & Ignace De Vos
 
Meteen in de eerste kamer worden we op impressionante wijze begroet door Ria BOSMAN en Ignace DE VOS (schoonzus en broer van de galeriste), die we overigens de voorbije jaren meermaals in beeld brachten.
In dezelfde ruimte voeren Bruno DECRE en Marc ANGELI een kleurige, monochrome dialoog tussen blauw en geel, terwijl Alain BILTEREYST met zijn sobere, poëtisch-geometrische abstractie vanuit zijn plek tussen deur en raam rustig de hele kamer bekijkt. 
 
In het tussenkamertje wacht Luc DE ROECK op 'the funeral' op exact dezelfde plaats als tijdens zijn soloshow in oktober vorig jaar. Ria VERHAEGHE is met haar sobere vrouwenfiguurtje een buitenbeentje in deze hoofdzakelijk minimalistische en abstracte collectie, al zorgt Philippe VANDENBERG in de tegenoverliggende hoek ook voor tastbare emotie.
 

Ria Verhaeghe
 
Het schilderijtje van Dan DHAEN hadden we in onze bespreking van zijn recente tentoonstelling hier ook al prominent in beeld gebracht.
 
Neem nu zeker een kijkje in het bureau, waar de galeriste met werk van Stefan ANNEREL, een vroeg schilderijtje van Walter SCHELFHOUT en een vaag 'landschap' van Vincent DE RODER voor een groene oase zorgt.
Hoog op de schouw zorgt een wit 'vogelhuisje' van Vincent DE RODER bovendien voor een even prettige verrassing.
Noteer hier ook nog Stijn KRIELE, Frank VAN HIEL, Cecile VANDRESSE en Bruno DECRE.
 
In de achterzaal heersen rood en zwart dankzij de seriële bijdrage van HERNANDEZ & FERNANDEZ en het 'doorwerkte' schilderij van Alex MICHELS.
Paul GEES en Filip FIERENS houden elk op hun manier de wetten van kracht en evenwicht in bedwang.
 

Walter Schelfhout
 
De tuinkamer is het terrein van de uiterst sobere doordenkertjes, die Walter SCHELFHOUT op indrukwekkende wijze mag begeleiden met een hoofdzakelijk blauwe, opwaarts gerichte toets, terwijl Kurt TAVEIRNE, Raf BUEDTS en Felix HANNAERTS hun artistieke visie in quasi monochroom wit tentoonspreiden en Dirk PEERS voor een 'speels' zwart-wit contrast zorgt.
 
De bovenverdieping bevat nog werk van Jiri SZEPPAN, Roel GOUSSEY, Luc FIERENS, Pascal DE PAUW en Dominiq V. D. WALL.
Maar toch kunnen we hier niet voorbijgaan aan de ode die de galeriste brengt aan het werk van haar ouders: Ignatius DE VOS en Eliza DE ROO.
 

Cathy De Vos in het gezelschap van Raf Buedts & Kurt Taveirne
 
 
De tentoonstelling biedt een beeld van een strak volgehouden zoektocht naar kunstenaars en kunstwerken en is tegelijk een emotionele terugblik naar de oorsprong van deze fascinatie voor de hedendaagse beeldende kunst.
 
Afspraak over 5 jaar voor de volgende lustrumviering, maar intussen blijven we de activiteiten van galerie c. de vos op de voet volgen.
 
De eerstvolgende tentoonstelling met werk van Ria VERHAEGHE start op zondag 13 oktober 2013.
 
Voor de huidige overzichtstentoonstelling moet u wel snel zijn, want ze is nog enkel te bezoeken op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2013, telkens van 14 tot 18 uur. 
 
 
Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 AALST
 

 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 
 

Geen opmerkingen: