Zoeken in deze blog

maandag 4 december 2017

THERE ARE ARTISTS ... FOTO/MONTAGES VAN Jan DE NYS in Aalst“THERE ARE ARTISTS that don’t realise THEY ARE ARTISTS”

foto/montages van Jan De Nys 

Mensen geboren voor 1965 weten misschien wel dat Jan De Nys vroeger in de jaren ’70 en ’80 in Vlaanderen bekend stond als kunstenaar, maar wie jonger is, kent hem niet in die rol. De laatste 3 decennia was hij programmator hedendaagse beeldende kunst voor de stad Aalst, bezieler van galerie In Situ en freelance curator. 

(In de besprekingen van onze kunstblog WATERSCHOENEN doken de namen 'Jan De Nys' of 'In Situ' sinds 2008 herhaaldelijk op naar aanleiding van zijn tentoonstellingen voor de stad, in en rond het Stedelijk Museum of voor zijn galerie 'In Situ'.
Op 30 juni 2008 publiceerden we hier ondermeer een uitgebreid artikel met als titel 'JAN DE NYS: ONTMOETING IN UTOPIA'.)Jan De Nys in zijn galerie 'In Situ' 
bij een werk van Fabian Luyten (2008)


Na een onderbreking van 30 jaar is dit zijn eerste comeback als kunstenaar: een  tentoonstelling met fotomontages in de Gaanderij van de Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst. Het was in deze academie, die zich in de jaren ’60 nog aan de Oude Vismarkt bevond, dat De Nys dag- en avondonderwijs volgde. 

Voor zijn nieuwe fotowerken deed hij beroep op Gust Matthys van De Makers, zelf ook alumnus van de Academie, om hem technisch te assisteren. Jan De Nys heeft zelf aan de academie voorgesteld om daar zijn eerste expositie te organiseren, buiten het commerciële circuit. De Gaanderij is immers een uitgelezen plaats als forum voor discussie tussen kunstenaars, studenten en kunstminnaars.

Jan De Nys @ De Gaanderij


In de tentoonstelling zijn niet alleen de recente werken te zien, maar ook  een aantal fotocollages die gemaakt zijn tijdens verblijven in Noord-Amerika in begin van de jaren ‘80. Het is duidelijk dat de nieuwe creaties een  band hebben met die vroegere repetitieve fotoreeksen.

De recente foto’s en montages vinden hun oorsprong in de directe omgeving waarin de fotograaf zich bevindt op een bepaald ogenblik. De kunstenaar kent zijn beeldarchief en vindt soms in een andere tijd en omgeving een beeld dat een interessante relatie met een vroegere foto kan aangaan. Soms worden meerdere foto’s in één beeldvlak samen gebracht. Het fotoshoppen beperkt zich echter tot het combineren zonder ingrijpende aanpassingen.


© Jan De Nys


De fotobeelden die op zichzelf staan, bieden genoeg mogelijkheden en kwaliteiten om de toeschouwer te verrassen en tot improvisatie aan te zetten. Soms komen de foto’s terecht in een serie met een bepaalde gelijkvormigheid in ritme en vormgeving. De assemblages met twee of meer foto’s in één beeldvlak vertellen een open suggestief verhaal. Tussen de beeldelementen ontstaat tegelijk spanning en harmonie. 


© Jan De Nys


Deze tentoonstelling in de Gaanderij van de Aalsterse academie loopt tot en met 27 januari 2018. 
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 21 uur en zaterdag van 10 tot 15 uur.

Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten
Capucienenlaan 8
9300 AALST


Geen opmerkingen: