Zoeken in deze blog

donderdag 6 juni 2019

EEN GROEP bij Galerie DE ZIENER (Asse): Werner Cuvelier, Aaron Daem, Bart De Zutter, Maurice Wyckaert, Raf Thys, Elke Van KerckvoordeTijdens de laatste tentoonstelling voor het zomerreces kiest Galerie De Ziener   voor een mix van oude getrouwen, jonge bekenden en nieuwe namen.

Dit keer pakken ze uit met good old Maurice WYCKAERT en Werner CUVELIER, naast Bart DE ZUTTER, Raf THYS en Aaron DAEM.


In de 'winkel' naast de galerie steelt Elke VAN KERCKVOORDE in haar eentje de show met haar driedimensionale editie 'Undecuple Hendecuple'.

Een groep is niet per definitie een homogeen gezelschap. Toch herken je hier ontegensprekelijk elementen uit de artisitieke lijn die Galerie De Ziener al lang verdedigt.

Meteen bij het binnenkomen worden we rechts begroet door een wondermooi en toch wat onverwacht schilderij van Maurice WYCKAERT

Het levert een mooi contrast met de strak afgelijnde, aan het constructivisme refererende werk van Aaron DAEM, die ons met '2 5' en 'H HELSINKI' moeiteloos over de streep trekt.


Aaron Daem, 2018, olieverf en potlood op doek,
60 X 50 cm


In het tuinpaviljoen zorgen de kleine panelen met lineaire kleurpatronen van Werner CUVELIER, de voortdurend groeiende schilderijen van Raf THYS en de natuurlijke houten sculpturen van Bart DE ZUTTER elkaar perfect in evenwicht.Werner Cuvelier, '68', 2006/2007, olie/doek/paneel,
32 X 19,4 cmEen doorkijkje op de binnenkoerBart De Zutter, (detail) Gevleugeld,
Cornus, brons, 1/1, 235 X 100 X 40 cm

Maurice Wyckaert, Tender is the night,
olieverf op doek, 100 X 120 cm


Op de verdieping noteren we bovenstaande combinatie van Bart DE ZUTTER (je ziet hier maar een deel van het werk) en Maurice WYCKAERT: twee visies op natuur, twee artistieke benaderingen, twee technieken.

Volgens Raf THYS verbeelden zijn schilderijen niet iets anders dan de verf op het doek. In een traag ontstaansproces (zie foto hierna) begeven ze zich naar een bepaald punt waarop hij ze loslaat.
Ze zijn suggestief, maar geven hun geheimen niet prijs. Ik beschouw ze als een soort 'scheppingsverhalen', na de oerknal zoekt alles zich een weg in het heelal, maar niets staat vast, alles blijft in beweging. Elementen ontstaan terwijl andere verdwijnen. Raf Thys, You make them blue, 2016/2019,
olieverf op doek, 50 X 60 cmElke VAN KERCKVOORDE gaat krachtdadig op de ingeslagen weg verder. 


"Het werk van Elke Van Kerckvoorde verhoudt zich sterk tot de formele en conceptuele schilderkunst. 
Haar beeldtaal toont verwijzingen naar dagelijkse communicatie symbolen en haar werkwijze kent een mathematische precisie. Undecuple Hendecuple toont basale vormen die vanuit het platte vlak tot 3 dimensionale objecten getransformeerd zijn. De editie is eenvoudig en complex tegelijkertijd en bestaat uit een set van 11 asymmetrische dozen die samen één sculptuur vormen."                 

Bij deze sculptuur hoort tevens een publicatie.


Elke Van Kerckvoorde, detail uit editie
'Undecuple Hedecuple',
wit zuurvrij karton, zeefdruk met UV lak
Oplage 7 edities (+2AP + 2PP)


EEN GROEP
tot 23 juni 2019
in
Galerie De Ziener
Stationstraat 55
1730 ASSE

vrijdag, zaterdag, zondag
15 - 18 uur
© Art Spotter / WaterschoenenGeen opmerkingen: