Zoeken in deze blog

vrijdag 12 juni 2020

Estaminet/Galerie IN DEN BOUW (Kalken) STOPT ERMEE...

Toen Christine Van Der Heyden op de website van haar Estaminet/Galerie IN DEN BOUW haar 'openstellingen' (tentoonstellingen) voor 2020 aankondigde, wist ze al dat dit haar laatste seizoen op deze iconische plek zou worden.


Zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020 zou als laatste 'bouwweekend' gelden.

Even later kwam corona roet in het eten gooien. Het café moest tot nader order sluiten. De tentoonstelling van april werd geschrapt, die van mei verhuisde noodgedwongen naar deze kunstblog.
Met Bart Baele zou op 14 juni alles weer echt starten.

Maar een kleine week geleden stuurde Christine haar vrienden van In Den Bouw  een tegelijk rationele en emotionele mail, waarin ze tot de volgende conclusie komt:


"Vanaf zondag 14 juni zal den bouw open zijn op het gebruikelijke uur: 11u. Van dan af niet meer op zaterdag maar wel elke zomerse zondag tot leegverkoop van kelder en inboedel. Behalve de toog, buffet en de stoelen binnen is alles te koop (elektronisch betalen is – technisch- niet mogelijk).

Alle geplande tentoonstellingen worden afgelast.

Ik had me het afscheid anders voorgesteld maar in de huidige omstandigheden kan de spirit van den bouw niet bestaan."


Het iconische boogvenstertje in de galerie


Over het waarom van die vervroegde sluiting schrijft ze het volgende:

"Als ‘eenzame fietser’ ( uit dat liedje van Boudewijn De Groot) geniet ik al vele weken van zinnenstrelende aroma’s zoals die van bloeiende boerenjasmijn, liguster en vooral vers gemaaid hooi. Geuren die zich niet laten vangen ( toch niet in een fles zoals een attarwallah in Hyderabad zijn ‘cut grass’ probeerde te slijten) maar me ontzettend blij maken op mijn meditatieve fietsritten. Behalve die zoete geuren sijpelden ook herinneringen binnen over mijn voorbije 36 jaar in den bouw. Hoe gelukkig ik daar was. Een ontmoetingsplaats voor gelijk- en andersgezinden. Een nonchalante plek voor ontspanning, nostalgie, plezier, soms verdriet en veel schoonheid. Je kon er zelfs een glas drinken! 

Niet het spreekwoordelijke water staat me aan de lippen, neen, het échte water stond in m’n ogen terwijl ik dit schreef. Ik doe niet meer mee, heb besloten mijn activiteiten in den bouw voortijdig te stoppen. In de hoop het contact met vrienden en kennissen niet te verliezen. Door de aangemoedigde contact- en smetvrees ligt een steriele maatschappij op de loer."


Bart Baele


Op de website van In den Bouw...

Het driesje op de kruising van de Zomerstraat en de Apostelhuizen en dat op de kruising van de Portugiezenstraat en de Zauwerstraat waren tot in 1862 eigendom van de gemeente Kalken. De twee stukken grond werden gelijktijdig verkocht. Bijna onmiddellijk na de verkoop van het eerstvermelde stuk grond, werd er een woning met stalletje opgetrokken (1864-1865).

De woning had vermoedelijk toen reeds een herbergfunctie. In 1885 kwam de eigendom in handen van de familie Verstraeten, een brouwersfamilie in de onmiddellijke omgeving. Zowel het gebouw als de omgeving zijn gaaf bewaard gebleven: enkele linden en een bolbaan voor de deur, het ganse perceel omringd door een oude haag en een interieur uit grootmoeders tijd.
Waar de naam van het cafe - In den Bouw - vandaan komt, is niet helemaal duidelijk: Het meest aannemelijk is dat een bouw vroeger een plaats was waar de boeren hun korenschoven bij mekaar zetten. Daar hielden ze dan hun schaft.

Christine Van Der Heyden (foto) kwam er wonen in 1984 en nam het cafe over in zijn oorspronkelijke staat. Een allereerste tentoonstelling vond plaats in 1985, met werk van Raphael Buedts. In 1989 werd in de stalling een galerietje ingericht. 
Sindsdien vonden er jaarlijks en ononderbroken zo'n zes solo- of groeps-tentoonstellingen plaats. In februari 2003 werd de vernieuwde en uitgebreide galerie ruimte ingehuldigd.
Op 15 Augustus 2004 werd het 20-jarig bestaan van Galerie In Den Bouw Estaminet gevierd. Den Bouw is inmiddels een geklasseerd monument. (Staatsblad 14/10/2004). 

De tijd liep verder en de activiteiten bleven doorgaan. Vanaf 2010 was WATERSCHOENEN zoveel mogelijk paraat voor de opeenvolgende tentoonstellingen. Enkele foto's getuigen hier van de talrijke besprekingen die we de afgelopen 10 jaar publiceerden (tik 'in den bouw' in de zoekbalk bovenaan voor links naar die artikels)
De lijst van kunstenaars die sedert 1985 bij 'IN DEN BOUW' passeerden, oogt bepaald indrukwekkend. (zie de website)


Johan De Wit


Portret van Maria Degrève
door Jef Van Eynde


Tom Jooris


Christine Lorré


Ria Bosman


Amédée Cortier


Christine Couvent


Raphael Buedts


Tuin en galerie


Johan De Wilde


Karel Dierickx


Werner Mannaers


PiranaIN DEN BOUW
ZOMERSTRAAT 85
9270 KALKEN


© Art Spotter / Waterschoenen

Geen opmerkingen: