Zoeken in deze blog

zondag 6 mei 2012

Kennismaking met Meggy RUSTAMOVA

In november 2010 stond ik oog in oog met het videoportret van Meggy Rustamova naar aanleiding van de 'Prijs van Asse' en de tentoonstelling van de laureaten. De uiteindelijke prijzen gingen aan haar voorbij, maar toch maakte ze met de video 'M.A.M. (My Assyrian Mother)' een onuitwisbare indruk op mij. De opstelling van deze installatie in de voormalige sacristie van de kapel (Zwartzusters) daar in Asse droeg zeker bij tot de perfecte beeldvorming.

Meggy RUSTAMOVA (°1985, Tbilisi / Georgië) kwam, toen ze acht jaar was, met haar moeder via Nederland uiteindelijk in België terecht. Haar opleidingsniveau is, beginnend bij de Brusselse Kunsthumaniora (woordkunst-drama) bepaald indrukwekkend en tekenend voor haar veelzijdige artistieke honger.

Momenteel bekwaamt ze zich nog in het Gentse HISK, waar je haar tijdens de komende 'Open Studio's' (11, 12, 13 en 14 mei van 14 tot 20 uur) alvast een bezoek kan brengen.

Meggy Rustamova, M.A.M. (My Assyrian Mother), video in loop, 4' 11"
Presentatie in tentoonstelling Prijs van Asse 2010

Tijdens de tentoonstelling 'Coming People 2011' in het SMAK presenteerde ze niet enkel deze video, maar ook (en vooral) haar project 'STICKS', dat ze reeds eerder bij Croxhapox voorgesteld had.


Meggy Rustamova, Sticks, 2011
Presentatie in het SMAK (detail)

'Sticks' is een mix van performance, sculptuur, installatie, tekening, schilderij. De kunstenares staat met een bundel van 70 beschilderde stokken in het midden van de ruimte. De toeschouwers of deelnemers aan de performance kiezen een stok die ze in de zaal een plaats tegen de muur geven. Zo ontstaat de tentoonstelling.


Meggy Rustamova in tentoonstellingsproject
'De Lading' in Wetteren, 2011

Voor een nadere kennismaking met Meggy RUSTAMOVA  en haar werk kunt U terecht op:

Geen opmerkingen: