Zoeken in deze blog

zondag 21 augustus 2016

NOTITIES VAN EEN FLANEUR bij galerie c. de vos (Aalst)De flaneur begeeft zich ‚doelloos’ in de coulissen van de stad, beweegt zich traag langs de achterkant van het decor.
Een flaneur gaat niet voor de grote historische monumenten, maar voor het kleine gebaar, het ogenblik dat voor de meeste anderen onopgemerkt blijft.
De flaneur zoekt niet, maar ontdekt. Zijn oog valt op details uit de doorleefde architecturale omgeving in talrijke steden van Aalst, Brussel, Lissabon, … tot het onvermijdelijke Venetië waar heden en verleden in een schijnbaar onontwarbaar kluwen samenvallen.
In Venetië of andere ‚historische’ steden duikt hij liever achter het hoekje, in de kleine straatjes waar de bezoekersstromen afwezig zijn. Daar gaat hij op zoek naar een mix van sporen die door mensen achtergelaten en/of door de tijd beïnvloed zijn. Zo herschrijft hij de geschiedenis in schijnbaar banale of toevallige situatieschetsen. Als artistiek archeoloog noteert hij die scènes in kleine aquarellen of schilderijen. Door sterk in te zoomen op zijn onderwerpen laveert hij tussen nauwgezette realistische en abstracte weergave.
FOTO BOVEN © Gustaaf Vander Biest, At the bar with Pessoa, aquarel© Gustaaf Vander Biest, Eterna seduccion, collage


Ook in zijn collages vertrekt hij dikwijls van historische gegevens of gebeurtenissen die hij actualiseert. Hij confronteert grote en kleine geschiedkundige feiten door het gebruik van gedateerde bladen, oude postkaarten of historische prenten te koppelen aan nieuwe elementen uit actuele tijdschriften. Door die combinatie creëert hij nieuwe werelden, met zin voor esthetiek, poëzie, een vleugje humor en een groot empathisch vermogen.


Gustaaf Vander Biest (°1951)
is sinds midden midden jaren 70 actief als beeldend kunstenaar, maar koos in 1996 voor een rustpauze. Toch bleef hij al die tijd  doorwerken aan eigen artistieke projecten.


Tussen 2007 en begin 2016 besprak hij bovendien als ART SPOTTER zowat 900 tentoonstellingen in zijn kunstblog WATERSCHOENEN  

Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295 - 297 
9300 Aalst (België)
open: vrijdag, zaterdag: 14 - 18 uur en zondag: 11 - 15 uur
en na afspraak: 0032 (0)476-98 49 97
email: galeriecdevos@gmail.com


Vernissage op zaterdag 10 september 2016 van 15 tot 19 uur. 
Verder te bezoeken van zondag 11 september tot zaterdag 15 oktober 2016.

In de benedengalerie Hommage Walter Schelfhout (°1942 - +2006).

Op de verdieping Gustaaf Vander Biest ‚Notities van een flaneur’.


© Gustaaf Vander Biest / Waterschoenen
Geen opmerkingen: