Zoeken in deze blog

dinsdag 2 mei 2017

ISABEL ROTTIERS met 'OOGCONTACT' in Huis van Winckel (Dendermonde)
ISABEL ROTTIERS

‚OOGCONTACT’


Fotografe Isabel Rottiers (BE) portretteerde kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis, waaronder haar eigen zoon en dochter. Rottiers toont de kwetsbaarheid, maar ook de kracht van deze kinderen voor wie steeds minder ondersteuning vanuit de overheid is.


Daarnaast toont zij ook nog landschappen en een reeks tweeluiken waarbij zij portret en landschap laat dialogeren.
Achille Walraevens,  © Isabelle Rottiers

Toen Achille, de zoon van Isabel Rottiers (België, 1973), vier jaar oud was kreeg hij de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Hij heeft moeite met communicatie en vermijdt direct oogcontact. Door de camera tussen hen in te plaatsen, laat Rottiers hem contact maken met zijn omgeving. Ook haar dochter Mona kreeg de diagnose ASS, maar zij zoekt juist wel oogcontact. Op het portret zien we haar met de ogen dicht. Broer en zus zijn elkaars tegenpolen, maar lijken toch op elkaar.

Rottiers maakte een reeks portretten van jongens en meisjes tussen de 6 en 18 jaar oud die moeite hebben om te functioneren tussen de prikkels en onvoorspelbaarheid van het dagelijks bestaan. ‘Ik wil de kinderen laten zien in al hun oprechte kwetsbaarheid, maar ook hun innerlijke sterkte en authenticiteit tonen. Voor hen en voor mij was het belangrijk dat ze met hun portret konden tonen wie ze zijn en een intens contact konden maken met een publiek,’ zegt Rottiers.

Personen met ASS hebben in de huidige maatschappij behoefte aan continue ondersteuning. Door overheidsbezuinigingen staan voorzieningen zoals diagnosticering, begeleiding en aangepast onderwijs onder druk. Ouders en kinderen gaan zelf op zoek naar oplossingen. Zo heeft het gezin van Rottiers zich in tweeën gesplitst zodat zij doordeweeks bij haar zoon kan zijn die op een speciale school zit.

Rottiers geeft les aan de Luca School of Arts in Brussel. Ze specialiseerde zich in architectuur- en interieurfotografie. Oogcontact (2016) is haar eerste grote, persoonlijke project.van za 29 april t.e.m. zo 28 mei 2017 

Open op vr, za & zo van 14 tot 18u 


HUIS VAN WINCKEL 
KERKSTRAAT 28
9200 DENDERMONDE

gratis toegang


Geen opmerkingen: