BelgianArtPrize 2021 toegekend aan Els Dietvorst
De BelgianArtPrize is een tweejaarlijkse prijs voor hedendaagse kunst waarvoor Belgische en in België residerende kunstenaars/kunstenaressen in aanmerking komen. De prijs staat open voor alle disciplines binnen de beeldende kunsten.
De BelgianArtPrize, die sinds 1950 wordt georganiseerd, is geen prijs zonder meer, maar een stimulans voor een kunstenaar/kunstenares wiens artistieke relevantie en vernieuwende inzichten, gediversifieerde kunstpraktijk en eigen beeldtaal, op een bepaald momentum en in een bepaalde context, van betekenis kan zijn.
Voor de editie 2021 werd een grote, verscheiden groep curatoren, kunstcritici, kunsthistorici, kunstverzamelaars en -deskundigen aangeschreven om kunstenaars /kunstenaressen voor te dragen. Zij beschikken over de nodige expertise, kennis en diversiteit om de Belgische en internationale kunstscene naar waarde te schatten.
Vierentachtig nominatoren gingen in op onze vraag en konden meerdere stemmen uitbrengen. Vijf Belgische instellingen voor hedendaagse kunst (MAC’s, M HKA, MDD, KANAL en BPS22) brachten een voorkeurstem uit die rechtstreeks op de shortlist kwam te staan. Zo ontstond een eerste lijst met 238 namen. Deze die het meeste voorkwamen, eindigden op een shortlist met 23 genomineerden, die aan een onafhankelijke jury voorgelegd werd.
De juryleden van de BelgianArtPrize 2021 zijn: Joost Declercq, curator en art consultant, Olivier Gevart, kunstverzamelaar en oprichter van de non-profit kunstruimte Été 78, Brussel, Anne Pontegnie, kunstcriticus, curator en art consultant, manager van AP Office, Brussel, Hilde Teerlinck, curator van het Belgische Paviljoen op de Biennale van Venetië in 2022, algemeen directeur van de Han Nefkens Foundation en Joost Vanhaerents, ondernemer en kunstverzamelaar, mede-eigenaar van de Vanhaerents Art Collection.
Na rijp beraad stelden zij unaniem en onafhankelijk Els Dietvorst aan als laureate van de BelgianArtPrize 2021.
Verslag van de Jury
De Jury was vooral onder de indruk van de radicale manier waarop Els Dietvorst haar praktijk al sinds de jaren negentig heeft ontwikkeld en opgebouwd. Ook de coherentie tussen het oeuvre van- en de persoon Els Dietvorst zelf, imponeerde.
Wars van het klassieke, commerciële en institutionele kunstencircuit, en meteen het bewijs dat een onafhankelijk oeuvre niet enkel mogelijk is, maar dat het ook uiterst waardevol kan zijn.
De Jury is ook gevoelig voor de ‘transversaliteit’ van haar benadering, zowel in de gebruikte media (tekening, sculptuur, video's, performance, installatie, editie) als in de ruimtes waarin ze ageert en zichtbaar is (theater, openbare ruimte, tentoonstellingsruimtes, teksten,...). Ze geeft blijk van een ware onbevangenheid in haar denken, handelen en artistieke creatie.
De Jury: ‘Els Dietvorst is sociaal en empathisch bewogen en gaat op zoek naar de verhalen in haar omgeving. Haar beeldend werk refereert aan de maatschappelijke verwondering, bewustwording en de connectie tussen mensen.
Om dit gegeven te concretiseren maakt ze gebruik van verschillende media en cross overs om in dialoog te gaan. Dit resulteert in een uiterst persoonlijke beeldtaal, die vooral niet belerend wil zijn, maar die aanzet tot bewustwording en de capaciteit om de dingen anders te gaan bekijken.’
Tentoonstelling
Er komt een tentoonstelling met nieuw werk van Els Dietvorst in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel/BOZAR in de herfst van 2021 (13/10/21 – 02/01/2022).
Verder neemt de laureate van de BAP de Crowet Prijs mee naar huis, ter waarde van 20.000€. De Proximus Art Collection stelt een productiebudget ter beschikking om kunstwerk(en) te realiseren in het kader van de tentoonstelling.
Over Els Dietvorst
Els Dietvorst ( °1964, Kapellen, BE) is een beeldend kunstenaar en filmmaker die woont en werkt in Duncormick, Ierland. Ze studeerde af aan het Sint-Lucasinstituut in Antwerpen en behaalde een Master in Fine Arts aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel.
Ze gebruikt dialoog, experiment en intuïtie als haar belangrijkste artistieke strategieën. Al sinds de jaren negentig wordt de kunstenaar bewogen door sociale kwesties als migratie, racisme en klimaatverandering. Dietvorst blikt terug op de ‘condition humaine’. Daardoor komen grote thema's als leven en dood, angst, vervreemding en verlangen, en de ‘outsider’ in haar werk aan de orde. Els Dietvorst maakt daarbij gebruik van een scala aan media: sculpturen en installaties, tekeningen, geschriften en recentelijk ook visuele installaties.
Haar werk werd getoond en gesteund door kunstinstellingen en festivals zoals het Kaaitheater, Brussel; Kunstenfestivaldesarts, Brussel; M HKA, Antwerpen; Mu.ZEE, Oostende; Moscow Biennale of Contemporary Art, Moscow en BAK, Utrecht. Verder toonde ze werk in New York, Casablanca, Londen en Wenen. In 2020 bracht het M HKA voor het eerst het oeuvre van Els Dietvorst samen in de tentoonstelling Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope. In 2017 ontving zij de Evens Art Prize en in 2018 won ze met haar documentaire I watched the white dogs of the dawn de prijs voor antropologie en duurzame ontwikkeling op het internationale festival Jean Rouche in Parijs. Momenteel is Els Dietvorst onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en bereidt zij een doctoraat voor aan de Universiteit van Antwerpen met de titel Partisans of the Real.
Meer info: elsdietvorst.be
(Info van BELGIAN ART PRIZE)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten