Zoeken in deze blog

donderdag 26 mei 2022

20 JAAR GALERIE EL … laatste weekend

 

Sinds 7 mei viert Galerie EL uit Welle 20 jaar werking.

De tentoonstelling gaat straks het laatste weekend in.

Bezoek: zaterdag 28 & zondag 29 mei - 15 tot 18 uur

Drieselken 40 - 9473 WELLE

Van 2008 tot 2021 was ik talloze keren te gast in galerie EL en publiceerde 45 besprekingen in 'Waterschoenen'. 

(Tik 'galerie EL' in de zoekbalk van Waterschoenen)

In de verjaardagstentoonstelling komen heel wat kunstenaars aan bod die de voorbije 20 jaar in Galerie EL de revue passeerden.



Detail zaalzicht - mei 2022

LAST CHANCE TO VISIT

20 YEARS — JAAR — ANS
28.05 - 29.05.2022
15.00 — 18.00

A selection of 20 years

Albert Pepermans, Dirk Verhaegen, Werner Cuvelier, Johan De Wilde, Rik De Boe, Raf Buedts, Paul Gees, Freddy Van Parys, Jo De Smedt, Robin Vermeersch, Stefaan Vermuyten, Nikolaas De Moen, Hans Demeulenaere, Reinhard Doubrawa, Dirk Slootmaekers, Carlos Caballero, Griet Van de Velde, Frank Depoorter, Greet Billet, Kurt Ryslavy, Elke Van Kerckvoorde, Frank JMA Castelyns, Cléo Totti, Steven Baelen, Francis Denys, Denitsa Todorova, Christian Van Haesendonck, Luc Claus, Lucie Renneboog, Catherine Claeyé, Maen Florin, Jan De Nys, Norman Dilworth, John Van Oers, Hedwig Brouckaert, Guy Rombouts, Ante Timmermans, Eric De Smet, Dan Van Severen, Kasper Bosmans



Detail zaalzicht - mei 2022


Galerie EL en Waterschoenen


Wanneer ik in april 2008 als Art Spotter voor mijn toen nog jonge kunstblog ‘Waterschoenen’ een bezoek bracht aan Galerie EL in Welle, wist ik uiteraard niet dat dit de start was van een lange, boeiende reeks.

Ik ontdekte er in de loop der jaren een mix van jonge en gevestigde kunstenaars (’zonder voorkeur voor stromingen en tendensen’).

Het begon voor Waterschoenen met taal in tekeningen en sculpturale vormen door Simon Benson en ging in 45 bezoeken en besprekingen door tot Cléo Totti in november 2021.


Met sobere, maar efficiënte accrochages wist Galerie EL steeds te boeien, oorspronkelijk in de ruimte waar Eric De Smet vanaf 2002 zowel individuele presentaties als kleine confrontaties toonde. Vanaf 2012 zorgde de nieuwbouw pal naast de deur plots voor meer ruimte en licht.

De openingstentoonstelling (Waterschoenen, 3 februari 2012) werd een uitbundige installatie i.s.m. curator Hans Theys. Even later nam galeriehouder Eric De Smet zelf de draad weer op voor ‘een ingehouden tentoonstelling met enkele gecontroleerde uitbarstingen’ (Waterschoenen, 28 maart 2012) en maakte hij nadien plaats voor een terugblik op zijn eigen oeuvre.


Op 31 oktober 2012 noteerde ik in Waterschoenen: “Eric De Smet is erudiet, rustig en bedachtzaam.” Tegelijk leerde ik hem kennen als een diepgravende en rusteloze sporenzoeker, als kunstenaar opererend tussen de begrippen Toeval, Noodzaak en Verlangen.




Detail zaalzicht Eric De Smet


Heel wat kunstenaars passeerden hier de revue. Alle namen noemen zou ons te ver leiden. Stuk voor stuk getuigen ze van een ‘duidelijke inhoudelijke karakterisering die op een eerlijke, bewuste en persoonlijke wijze wordt verbeeld’, naar analogie met het oorspronkelijke uitgangspunt dat ook door de nieuwe galeriehouder onveranderd onderschreven wordt.


In 2021 heeft Johan September dan ook met doordachte en gedurfde tentoonstellingen het beproefde recept een nieuw elan bezorgd. Zo bouwt Galerie EL  verder aan een mooie toekomst, met zowel oog voor continuïteit als voor onverwachte invalshoeken. 


(Alle besprekingen in waterschoenen.blogspot.com via ‘galerie EL’ in de zoekbalk - sorteren op datum)


Art Spotter


***


Het nieuwe boek van Eric De Smet 'WORDINGEN' is in de galerie beschikbaar.




Eric De Smet

***

Volgende tentoonstelling in Galerie EL:

Jo De Smedt

Openingsweekend 
4 & 5 juni
15 tot 18 uur


Jo De Smedt
'Souvenirs'
Grafiet op paier
100 x 150 cm
2022


 
***



Geen opmerkingen: