Zoeken in deze blog

vrijdag 9 april 2010

Pieter Vanden Broecke en Martijn Schuppers bij Galerie IN SITU

Bij Galerie In Situ te Aalst staan twee kunstenaars en elk op hun manier 'ambachtsmannen' in voor een tegelijk sobere en kleurrijke tentoonstelling.

(c) Pieter Vanden Broecke & Galerie In Situ
Voor Pieter Vanden Broecke (°1981,B) is het landschap nog steeds het uitgangspnt van zijn etsen. De fotografische, schetsmatige en algemene indrukken die hij tijdens zijn wandelingen in de natuur opdoet, vormen het achtergrondmateriaal waarmee hij in zijn atelier als etser aan de slag gaat. Hij plaatst zichzelf op die manier in de traditie van de oude kunstenaars.

In tegenstelling tot de landschapsnotities die hij vroeger maakte, is hij nu geëvolueerd naar een 'all over' quasi abstracte structuur van kleine krassen die het landschap tot de absolute essentie reduceren.

De zwarte afdrukken presenteren een uitgepuurd maar doorwerkt beeld. Deze etsen vragen dan ook om met een 'arendsoog' bekeken te worden, net zoals de kunstenaar ze gemaakt heeft.

De perfecte ophanging van deze werken verhoogt de uitgestraalde rust en de precisie.


*


De schilder Martijn Schuppers (°1967,NL) mag voor een kleurrijk tegengewicht zorgen. In een speciale techniek met mengsels van olie- en acrylverf en gecontroleerde ingrepen met oplosmiddelen creëert hij een soort abstracte landschappen, die er nu eens uitzien als het oppervlak van verre, onontgonnen planeten of een andere keer doen denken aan een grandioos uitvergrote microscopische wereld.

(c) Martijn Schuppers & Galerie In Situ
Laag na laag bouwt hij op om nadien delen weg te halen en dan toch weer verder te gaan. Als een alchemist beheerst hij zijn techniek, maar hij heeft ook een bijzonder oog voor de beeldvorming. De verflagen zijn zo dun dat je soms het gevoel krijgt voor fotografische experimenten te staan, terwijl de kleuren zich aandienen in schitterende contrasten.

(c) Martijn Schuppers & Galerie In Situ

Tot 2 mei 2010

bij Galerie IN SITU

Arbeidstraat 110

9300 AALST


vr - za - zo: 14 - 18 uurGeen opmerkingen: