Zoeken in deze blog

woensdag 21 april 2010

'MELLE STATION'... 'In de Vaart der Volkeren'

'In de Vaart der Volkeren' is een artistiek project van Claire Stragier en Annelien Vermeir, dat we al eerder in deze blog bespraken. In het najaar van 2009 stonden ze hiermee al in het SMAK tijdens de tentoonstelling 'Coming People - Forwarding Backyards'.

Sinds vorige vrijdag houdt 'In de Vaart der Volkeren' halt in het voormalige station van MELLE, op de spoorlijn tussen Aalst en Gent. Dat is geen toevallige plek, aangezien deze spoorlijn het 'speelterrein' was waar het project geboren is.
In dit geklasseerd (maar ook al aan verval ten prooi) gebouw installeerden de dames hun 'Museum van een Week', waarin ze even terugblikken op het verloop van het project en tegelijk langs het traject weer een paar nieuwe ingrepen of initiatieven plannen.


(c) In de Vaart der Volkeren & Artspotter

Met de deuren van de voormalige wachtzaal open, komen ook de reizigers weer binnenlopen, op zoek naar informatie over de treinen of een ticket. Voor sommigen is het nostalgisch aspect dan weer een bepalende factor: ze hebben hier jaren de trein genomen of hebben zelfs in het woonhuis van het stationsgebouw gewoond.


(c) In de Vaart der Volkeren & Artspotter

Dit kunstproject is ontstaan binnen een geografisch en sociaal weefsel. Als studenten van de Gentse academie legden de dames vanuit hun toenmalige woonplaats dagelijks het parcours tussen Aalst en Gent af. Daardoor werd deze omgeving ook hun wereld, waarmee ze contact zochten en een relatie opbouwden. Stilaan rijpte de idee om er via verschillende ingrepen of activiteiten ook hun artistieke stempel op te drukken.

U leest en ziet er alles over op:

www.indevaartdervolkeren.be


(c) In de Vaart der Volkeren & Artspotter

Wie vandaag hetzelfde parcours volgt en bereid is de ogen open te houden, ontdekt ook zonder hun ingrepen een gevarieerd landschap waarin de overgang tussen en de mix van natuurlijke en cultuurgebonden elementen voor rijke ervaringen zorgt. Deze eenvoudige reis doorheen een 'banaal' landschap is een les in historische, esthetische en natuurlijke beleving.

Met een 'boemeltreintje' dat in elk station stopt, wordt de 'vaart der volkeren' in een rustig tempo afgewerkt en krijg je de tijd om dingen waar te nemen waar je misschien nooit op gelet hebt.


(c) In de Vaart der Volkeren & Artspotter

(c) In de Vaart der Volkeren & Artspotter

(c) In de Vaart der Volkeren & Artspotter
Langs deze spoorlijn vind je heel wat boomkwekerijen, een containerpark met aan de overkant van de spoorweg een kunstgalerie met beeldentuin, schuilhuisjes in verschillende stijlen en in wisselende staat van verwaarlozing, nieuwe, versleten of bijna gerenoveerde stations, huizen uit de fermettecultuur naast 'moderne' exemplaren en talloze woningen met ellenlange 'koterijen', een achtergelaten zetel, water- en andere torens, een plek waar je oude fietsen of afgedankt tuinmateriaal kan kopen (de 'schoeper' in de wachtzaal van Melle Station stond hier ooit te koop)...

Een mix van cultuurgebonden en natuurlijke elementen...

In het Waasland, langs de spoorlijn tussen Lokeren en Beveren, werkt 'In de Vaart der Volkeren' i.s.m. WARP (Waasland Art Projects) aan een vervolgproject.
Wij volgen de activiteiten op de voet (en af en toe met de trein).


Geen opmerkingen: