Zoeken in deze blog

dinsdag 7 augustus 2012

QNX2, Meer van Tranen met Johan Tahon, Peter Verhelst en Maud Bekaert in Brugge

Op 20 juni, de dag waarop de zon loodrecht op de evenaar staat, en dag en nacht voor één keer even lang zijn, opende in de Poertoren in Brugge QNX2, Meer van Tranen. Een artistieke samenwerking tussen Johan Tahon, Peter Verhelst en Maud Bekaert. Een totaalbeleving die raakt.
Ne pleure pas, si tu m'aimes.
La mort n'est rien.
Je ne suis pas loin, juste de l'autre côté du chemin.
(Saint-Augustin, "Ne pleure pas")

Johan Tahon, QNX2, 2012

(Foto: Maud Bekaert)
Binnenin de toren een beeld van Johan Tahon. Een wenende figuur, verborgen voor zijn tristesse, opgesloten in zijn wonden en herinneringen. Wit, bang van zijn eigen zwaarte en verdriet. Een vergeetput. Donker en stil. Alleen de echo van een traan. Meer van Tranen is een rituele tijdszone, een magische plek waar we weer even stil mogen worden en alleen willen zijn. Als bezoeker loop je op stenen door het water en sta je onvermijdelijk oog in oog met Tahon's huilende sculptuur. Tranen van liefde, stromend van verlangen. Een beeld dat raakt en aanraakt. Een loutering.
Tant d'amours et tant de larmes.

Meer van Tranen is een stilteplek. En dat geldt ook voor de tentoonstelling De Treurenden in het Sint-Janshospitaal. In de late middeleeuwen stonden deze albasten beeldjes te treuren op de graftombe van Jan zonder Vrees. Nu, zes eeuwen later werden ze voor het eerst uit hun museale context gehaald (Musée des Beaux-Arts in Dijon) en tonen ze ons, en plein publique, hun grootste verdriet.  Ook hier een sfeer van weemoed en verlangen. Om het leven en de dood. Verdriet om zovele liefdes. Tant d'amours et tant de larmes.
Johan Tahon, QNX2, 2012
(Foto: Maud Bekaert)
QNX2, Meer van Tranen, nog tot en met 19 augustus in de Poertoren (Minnewaterpark) in Brugge (donderdag tot en met zondag, van 15 tot 19u), www.qnx.be
De Treurenden. Tranen van liefde, nog tot en met 19 augustus in het Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38 in Brugge (dinsdag tot en met zondag, van 9u30 tot 17u), www.museabrugge.be

(c) Veerle De Saeger voor 'Waterschoenen'


Geen opmerkingen: