Zoeken in deze blog

donderdag 17 januari 2013

'Approche aux constellations' in Atelier 340 (Brussel)

 
 Installatie van Emmanuelle Villard, foto VDS
 
Kunstenaars zijn dromers. Voeten van de grond, het hoofd in de wolken. De wereld hun universum. Voor de tentoonstelling Approche aux constellations verzamelde Atelier 340 Muzeum vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland die hun relatie met het universum artistiek in beeld brengen.

 
 
 Beeld uit de tentoonstelling: schilderijen van Yves Zurstrassen en
sculpturen van Vladimir Skoda, foto VDS

 
 Een labyrint. Een wereld op zich. Verspreid over verschillende rijhuisjes, ruimtes, kamertjes en tussenverdiepen die voortdurend in elkaar overlopen, geeft Atelier 340 slechts beetje bij beetje het mysterie van zijn recente tentoonstelling prijs. Aan de ingang van het pand, in een oude hangar staan een aantal ruimtelijke werken, zoals Dialoog tussen mens en universum, de ietwat morbide kijkdoos van Laurence Dervaux. Net achter de hoek hangen de al even duistere sculpturen van Emmanuelle Villard. We worden meteen op onze plaats gezet in dit universum: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.
 
Installatie van Marcus Bering, foto VDS

 Het nest is goed, maar het heelal is beter

Hendrik Marsman
 
 
Kosmisch is ook het ensemble van zwart/wit schilderijen van Yves Zurstrassen en de bellenlazende sculptuur van Vladimir Skoda in het midden. De aarde, centrum van het universum? Op een tussenverdiep, bovenaan de trap the world according to Marcus Bering: een poëtische, zelfs ietwat frivole installatie van stalen elementen op de grond en langs de muur. Een droomwereld. Van een totaal andere orde zijn ook Pierre Radisic's Heavenly Bodies, een reeks erotisch-poëtische foto's. Esthetische constellaties van het menselijk lichaam. Subtiel en adembenemend zijn ook de waaiers van Sylvain Le Guen en de ingebonden keien van Lionel Estève. En zo wisselen micro en macro elkaar voortdurend af. 

 
 
 Foto's uit de reeks 'Heavenly Bodies' van Pierre Radisic, (c) atelier 340

 
 Approche aux constellations, een groepstentoonstelling met werk van Laurette Altrux-Tallau, Marco Bagnoli, Marcus Bering, Krystian Burda, Sergey deRocambole, Laurence Dervaux, Lionel Estève, Sylvain Le Guen, Charles Lopez, Pierre Radisic, David Roux-Fouillet, Julien Salaud, Vladimir Skoda, Emmanuelle Villard en Yves Zurstrassen, nog t/m  17 februari in Atelier 340, Drève de Rivierendreef 340, 1090 Brussel (dinsdag tot en met zondag, van 14 tot 19 uur).
 Sculptuur van Lionel Estève, (c) atelier 340
 
 
 
Veerle De Saeger voor WATERSCHOENEN
 Geen opmerkingen: