Zoeken in deze blog

donderdag 5 december 2013

Stefaan Van Biesen met 'WANDER LUST' bij Galerie De Buck (Gent)


Wie momenteel langs de vitrine van Galerie De Buck in de Gentse Zuidstationstraat wandelt, wordt geconfronteerd met een installatie van partituren. Het lijkt erop dat de 'dirigent' of de uitvoerder zich naar de straat richt, maar nu even afwezig is.

Loop niet zomaar voorbij, want binnen wacht u een intieme, poëtische, verrijkende wandeling in de voetsporen van meester-wandelaar Stefaan VAN BIESEN.


 © Stefaan Van Biesen, installatie
 
 
WANDER LUST heet de tentoonstelling en men kan gerust stellen dat Stefaan Van Biesen het 'artistieke' wandelen op een heus wetenschappelijk niveau gebracht heeft.
 
Met zijn 'Wander Lust' sluit hij aan bij een rijke traditie van renaissancekunstenaars die Europa tot hun artistieke speeltuin maakten. 'Eine Italienische Reise' werd later ook een 'Romantische' must.
 
Tot op heden blijven kunstenaars zich richten op een samenkomen in steden die een soort artistieke belofte inhouden. Ooit moest je in Brussel zijn, wat later in Parijs of New York, terwijl nu Berlijn nog steeds een grote attractiepool is, waar HET allemaal gebeurt...
 

© Stefaan Van Biesen (detail)
 
 
Maar bij Stefaan Van Biesen gaat het om heel andere verwachtingen, ervaringen, doelstellingen en methodologie. Hij sluit zich meer aan bij de renaissancistische gedachte van de universele mens, voor wie kennis, beeld, taal,... samen gaan in een totaalpakket van 'bezield weten'. 
 
Hij mag dan in het artistieke landschap een eigen pad bewandelen, maar is zeker geen 'Einzelgänger', vermits hij telkens op zoek gaat naar samenwerking met kunstenaars en vertegenwoordigers uit wetenschap of literatuur.
Getuige hiervan is ongetwijfeld zijn intense betrokkenheid bij 'The Milena Principle' en 'WIT Urban Team', waarbij internationale contacten en performance in de openbare ruimte een belangrijk gegeven vormen.
 
Taal en beeld zijn ook evenwaardige partners in de tekeningen en aquarellen die hij nu bij galerie De Buck toont en die ontleend zijn aan diverse recente projecten met onder andere links naar Portugal met Pessoa en Saramago, naar Athene, Brasilia,...
 
 
 
Fernando Pessoa in Café Martinho da Arcada, Lissabon
 
 
 Dat auteurs als Saramago en Pessoa op het pad van Van Biesen liggen, verwondert mij geenszins. De manier waarop ze allebei in staat bleken het urbane landschap met zijn 'decors' en 'acteurs' te beschrijven, ligt in de lijn van zijn eigen 'Wander Lust', waarin (zoals de in Braga -Portugal- residerende Simona Vermeire het noemt) "het wandelen een waarnemende stimulans in relatie tot de ruimte wordt".
In 'White Walk' werken Van Biesen en Vermeire de komende twee jaar samen aan een doctoraal, artistiek en literair project met Lissabon, Pessoa en Saramago in de hoofdrol:
 
SPAZIERGANGWISSENSCHAFT.
 
 
Ik moet hier ook denken aan het boek van Saramago, 'Het leven en de dood van Ricardo Reis', waarin Pessoa (onder het heteroniem Ricardo Reis) na jaren weer in Lissabon komt: de aankomst per schip in de haven, de regen, het hotel, de wandelingen,...
Maar natuurlijk kan je evenmin buiten het 'Boek der Rusteloosheid' van Pesso zelf.
 

Stichting José Saramago, Lissabon
 
 
 Waar ligt de grens tussen de visuele en de gevoelsmatige ervaring van de werkelijkheid ?
 
De auteur (be)(her) schrijft, de beeldende kunstenaar (her)tekent. Maar allebei geven ze hun visie op 'de' werkelijkheid.
 
Pessoa drukt het zelf als volgt uit:
 
"O poeta é um fingador.
Finge tão completamente
Que chega a fingir que é dor
A dor que deveras sente."
 
(De dichter wendt slechts voor.
Hij veinst zo door en door
Dat hij zelfs voorwendt pijn te zijn
Zijn werkelijk gevoelde pijn.)
 
Eerste strofe van gedicht 'Autopsicografia' uit 'Cancioneiro'
 
Bron: De mooiste gedichten van Fermando Pessoa, De morgen - Wereldpoëzie, 2006
 

 © Stefaan Van Biesen
 
 
 Maar laat u vooral niet afschrikken door dwaalsporen op de paden die kunstenaars, schrijvers en dichters voor ons uittekenen. Trek zelf stevige wandelschoenen aan (of indien nodig 'waterschoenen') en ga mee op pad.
 
 
WANDER LUST
 
Stefaan Van Biesen
 
tot 30 december 2013
in
Galerie S&H De Buck
Zuidstationstraat 25
9000 GENT
 
woensdag t.e.m. zaterdag: 15 tot 18 uur
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 
 


Geen opmerkingen: