Zoeken in deze blog

dinsdag 19 mei 2009

Kurt Taveirne en Luc Gobyn bij Galerie c. de vos in Aalst

Met de werken van Kurt TAVEIRNE (°1964) etaleert Cathy De Vos weer al haar liefde voor een strakke schilderkunst, waarin monochromie en contrast elkaar in evenwicht houden.
Toch staat deze tentoonstelling bol van de emotie, want onder de titel 'The year that changed my life' probeert Kurt Taveirne een bijzonder turbulente periode in zijn leven te omvatten en te bezweren.

Het is haast verwonderlijk hoe hij, vanuit deze achtergrond, in zijn werk de strenge geometrie weet vast te houden en subtiel blijft 'spelen' met de letterlijke dieptewerking in zijn witte schilderijen. Maar misschien waren precies deze voor hem bekende elementen de waarden die nog voor enig houvast konden zorgen.

Slechts één keer heeft hij zich in zijn 'Onleesbaar boek' tot subtiel trillende, horizontale lijnen laten verleiden: het boek van het leven (zijn leven?) waarin de verhaallijnen zo ontzettend onvoorspelbaar zijn... maar die we graag met en voor hem zien resulteren in een happy end.
Op de bovenverdieping toont Luc GOBYN (°1963) de kortfilm 'No aparcar - Salida de Caballos - Gracias' (Niet parkeren - Uitgang van paarden - Dank U).
De titel van het werk is ontleend aan een opschrift op een poort in het Spaanse dorp Cuéllar, waar de oudste stierenrennen van Spanje (sinds 1215) elk jaar begin september georganiseerd worden.
In de film (15') zie je hoe 6 stieren en evenveel ossen vanuit een hacienda over een traject van 5 kilometer langs velden en een bos, begeleid door een 300-tal ruiters naar het dorp geleid worden. Dit document etaleert een grote filmische kracht dankzij een schitterende beeldregistratie, een uitgepuurde montage en een sterke klankband.


Het emotionele aspect van het stierenvechten wordt geneutraliseerd door de film te laten eindigen voor het eigenlijke stierengevecht. Bovendien zit er in de film op zeker ogenblik een 'vredig' rustpunt, waarin de stieren tussen al de paarden en hun ruiters als het ware alle stress van zich af geschud hebben.

Tentoonstelling tot 13 juni 2009
bij
Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 Aalst

Open: vrij-zat: 14-18 uur
zon: 10.30-13.30 uur

Geen opmerkingen: