Zoeken in deze blog

woensdag 2 oktober 2013

'Het Neusje' en 'De Wieg' van Patrick Van Caeckenbergh in Aalst


Sinds einde augustus 2013 prijkt op de rotonde tussen de H. Hartkerk en de Boudewijnlaan te Aalst een splinternieuw kunstwerk van een kunstenaar met Aalsterse roots: Patrick VAN CAECKENBERGH (°1960).

In zijn geboortestad Aalst kwam hij voor het eerst met beeldende kunst in contact als student in de plaatselijke academie. Nadien trok hij naar de Gentse Academie voor Schone Kunsten, waar hij met zijn afstudeerproject meteen ontdekt werd door onder andere Jan Hoet en al snel een flinke reputatie opbouwde.

Patrick Van Caeckenbergh is een buitenbeentje in de beeldende kunst. Als een soort artistieke antropoloog bekijkt en bestudeert hij de wereld en distilleert daaruit op zijn eigen rustige wijze (zonder enige overhaasting) zijn werken.



Patrick Van Caeckenbergh, Het Neusje, 2013
Courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen 
 
 Vorig jaar nam WATERSCHOENEN u mee naar zijn grote overzichtstentoonstelling 'La ruine fructueuse' in Museum M te Leuven. In dat artikel krijgt u een inleiding tot het oeuvre van deze internationaal vermaarde kunstenaar.
Afgelopen zomer zagen we nog werk van hem in de centrale tentoonstelling van de Venetiaanse Biënnale.
 
Sinds 1998 woont Patrick Van Caeckenberghe met zijn gezin in Sint-Kornelis-Horebeke, bijna letterlijk onder de kerktoren.
Toch blijft ook de Aalsterse connectie in zijn genen zitten. Hij kent de Aalsterse gevoeligheden en zin voor humor. Het ontwerp voor het kunstwerk 'Het neusje' op de rotonde zit dan ook vol Aalsterse symbolen en verwijzingen.
De rode clownsneus staat vanzelfsprekend voor Aalst als carnavalstad, maar bij uitbreiding ook voor de Aalsterse mentaliteit, die je zou kunnen omschrijven met de uitdrukking: 'Al lachend zegt een zot zijn waarheid'.
 
'Het neusje' is een knalrood aandachtspunt op een sokkel die duidelijk refereert aan de sokkel met omringend hek waarop het beeld van Dirk Martens op de Grote Markt staat.
 

 Patrick Van Caeckenbergh, Het Neusje, 2013
Courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen
 
 Dit is het allereerste werk van Patrick Van Caeckenbergh dat zo prominent in het Aalsterse straatbeeld verschijnt. Toch is hij ook al heel wat jaren vertegenwoordigd met 'Het Bevattingsvermogen' in de voortuin van de Vlaamse Milieumaatschappij (Dokter De Moorstraat 24-26).
 
Bovendien heeft de stad Aalst vorig jaar met 'De Wieg' (een huis in een schelp) een schitterend werk van de kunstenaar aangekocht. Bedoeling is dat het binnen afzienbare tijd een prominente plaats krijgt in het nieuwe administratieve dienstencentrum van de stad.
Momenteel staat het opgesteld in het Kunstencentrum NETWERK, samen met een maquette van datzelfde werk en van 'Het Bevattingsvermogen', naast één van zijn boomtekeningen.
 
Dit weliswaar klein, maar uitstekend ensemble werd mede mogelijk gemaakt dankzij de Aalsterse kunstverzamelaar Guido De Bruyn.
 

 Patrick Van Caeckenbergh, Le Berceau/De Wieg, 1999-2009
Courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen
 
 
Een bezoek aan NETWERK is ten zeerste aan te raden, als eerste kennismaking of prettig weerzien. U kan daar ook een plannetje meenemen voor een wandeling langs 'Het Neusje' en 'Het Bevattingsvermogen'.
 
De begeleidende tentoonstelling
'Patrick Van Caeckenbergh'
in
 
NETWERK KUNSTENCENTRUM
HOUTKAAI z/n
9300 AALST
 
loopt nog tot 17 november 2013
dinsdag tot vrijdag: 11 - 18 uur
zaterdag&zondag: 14 - 18 uur
 
 
Daar loopt momenteel ook de tentoonstelling 'Diffractions of Destroyed Design' (bespreking volgt binnenkort op WATERSCHOENEN)
 
 
Voor een kort interview met Patrick Van Caeckenbergh kunt u terecht op de site van de stad Aalst via onderstaande link:
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 
 
 


Geen opmerkingen: