In samenwerking met
WATERSCHOENEN
presenteert
het online-kunstplatform
ARTSPACE_LAVALISE
een kleine tentoonstelling
met 9 schilderijen
van
Patrick VERTENTEN
Bekijk de werken via de link:
instagram.com/artspace_lavalise/
Op 15 maart 2015 kon ik in Waterschoenen voor het eerst werk van Patrick VERTENTEN presenteren naar aanleiding van een groepstentoonstelling in de toenmalige galerie 'Villa de Olmen' in Wieze. De sfeer van stilgezette tijd in dat grote huis uit het interbellum paste wonderwel bij zijn onderwerpen. In mijn fotografische archieven ontdekte ik dit grote schilderij van een 'naaiatelier' ('Leather uniforms' was de titel) dat in de kille kelders van deze villa een bijzondere kracht uitstraalde.
Patrick Vertenten, Leather uniforms, olieverf op doek, 2014
In datzelfde jaar 2015 stelde Patrick VERTENTEN zijn serie 'Dallas' voor, een reeks op basis van foto's of film stills over de moord op president Kennedy in Dallas (1963). Vertenten focust daarbij niet op het eigenlijke gebeuren, maar op wat zich in de coulissen afspeelt: de mensen langs de weg, de voorbijrijdende auto, de sfeer van het gebeuren. Dat alles giet hij in een waas van de tijd, een 'flou artistique'.
Vertenten vertrekt steeds van echte, historische of gedateerde beelden, die hij via onverwachte uitsnijdingen en zijn schilderkunstige techniek een totaal nieuwe dimensie bezorgt.
MENSEN staan centraal in zijn oeuvre, soms afgebeeld als deel van een groep in bepaalde situaties, maar ze worden ook steeds meer individueel geportretteerd.
Die individuen...
( zie de tentoongestelde werken in instagram.com/artspace_lavalise )
...zijn geen vrolijke figuren, maar bevinden zich blijkbaar in moeilijke psychologische situaties, getekend door de omstandigheden van het leven.
De schilder houdt de kijker een spiegel voor, bezorgt de toeschouwer een kader voor eventuele reflectie over het eigen bestaan. Maar de kunstenaar is geen psycholoog of psychiater die oplossingen achter de hand heeft. Hij is ook maar een mens, toevallig met de mogelijkheid om een en ander feilloos in beeld te brengen, bovendien met een groot empathisch vermogen en een uitstekende technische beheersing.
Patrick Vertenten brengt toch geen therapeutische kunst, maar gaat volop voor de esthetische benadering. Indien de toeschouwer daar ook nog andere dan artistieke genoegens uit put is dat voor hem of haar meegenomen en zal de kunstenaar daar hoegenaamd niet rouwig om zijn.
Qua beeldvorming en schilderstijl zie ik Patrick Vertenten in een ruimer verband van 'gelijkgezinden' (het woord 'school' is wellicht niet meer van deze tijd). Ik denk bijvoorbeeld aan Mieke Teirlinck, Karien Deroo, Jan Stremes, Hendrik Devos,...
Binnenkort maakt de kunstenaar overigens deel uit van een groepstentoonstelling die nog meer artistieke relaties blootlegt.
'DE BLIK / LE REGARD / DER BLICK / THE GAZE'
De Blik / Le Regard / Der Blick / The Gaze
04 Apr 2020 - 01 Jun 2020
Johan Clarysse / Lieven Decabooter / Katrien Deroo
Luc Dondeyne / Maen Florin /André Honnay
Thomas Huyghe / Ines Laukkanen / Matthieu Lobelle
Christophe Malfliet / Hervé Martijn / Pieter Jan Martyn
Karl Mechnig / Steven Peters Caraballo / Mieke Teirlinck
Nico Vaerewijck / Yves Velter / Klaus Verscheure
Patrick Vertenten
Morbee Gallery
is erg enthousiast u uit te nodigen op de vernissage
op zondag 5 april 2020 om 16 uur
Paulusstraat 7 B-8300 Knokke
Openingsuren tijdens het vernissageweekend: 14u - 19u
In de huidige portretten die hij in ARTSPACE_LAVALISE toont, is die afwezige blik prominent aanwezig. Maar ook in werken zoals het reeds vermelde 'Leather uniforms' zaten de mensen in een werksituatie (verplicht) geconcentreerd naar hun machines te kijken.
Individuele portretten waren ook al volop aanwezig tijdens zijn laatste deelname (oktober 2019) aan de kunst- en designbeurs BAD in Gent.
Op de website van 'BAD' werd zijn werk als volgt omschreven:
"Met deze reeks laat Patrick Vertenten zien dat hij op een hedendaagse figuratieve wijze de onopgesmukte werkelijkheid kan verbeelden als geen ander; soms ingetogen, donker en emotioneel. Maar soms geeft hij ook met een soepele toets en een rijke frisheid van kleuren en lijnen de gevoelige mens weer; voorzien van een ironische of zelfs cynische titel, maar altijd met een groot humanistisch mededogen."
Patrick Vertenten, detail uit presentatie BAD 2019, Gent
De picturale wereld van Patrick Vertenten is 'fictie', met wortels in de realiteit van mensenlevens. De kunstenaar vertelt 'verhalen', soms gebundeld in één personage, soms in groepen van mensen.
Tientallen jaren geleden maakte de Vlaamse televisie een reeks: 'De geschiedenis van de kleine man'. Patrick Vertenten werkt volgens hetzelfde principe. Hij focust op het leven van de 'gewone' mens, die beïnvloed wordt door de actualiteit van zijn tijd. Het oorlogsthema, het vluchtelingenprobleem als eeuwigdurend dilemma lopen door zijn werk. Hij gaat telkens op zoek naar de invloed op het leven van de individuele mens.
Alsof dat leven op zich zomaar één groot feest zou zijn... de mens op zichzelf teruggeworpen... !
De grote sterkte van de kunstenaar bestaat er nochtans in niet te verglijden in melodrama.
Patrick Vertenten, Awareness, olieverf op doek, 2018, 60 x 60 cm
Tenslotte laten we de kunstenaar zelf aan het woord.
"Tekenen en schilderen maken al heel lang deel uit van mijn leven, een belangrijk deel ook, dat nog steeds groeit. Ik heb me in moeilijke tijden wel eens afgevraagd waarom, maar dat is zinloos. Ik kan gewoon niet zonder. Het is een soort honger die me telkens weer drijft naar het maken van het ultieme beeld. Ik dobber hierbij graag op de tsunami beelden die ons dagelijks overspoelt. Ik heb ondertussen een mooi archief aan filmstills, foto's, gedachten en teksten. En wanneer een en ander samenvalt, slaag ik er wel eens in om een goed werk te maken..."
"Elk werk is een nieuwe start. Ik ben niet met een oeuvre bezig, alleen het huidige werk is belangrijk. Wel komen thema's terug en aan het eind van de rit zal er toch wel een lijn door lopen, besef ik intussen."
"Af en toe valt alles samen: onderwerp, verfgebruik, compositie, kleur, frisheid en last but not least een goede titel. Dat laatste is heel belangrijk omdat je daarmee invloed hebt op het kijkgedrag van de toeschouwer. Er zit een grote dosis toeval en geluk in zo'n werk. Soms weet ik niet eens hoe ik het gedaan heb. Wellicht stond er een goeie plaat op."
Patrick Vertenten, The blush, olieverf op doek, 2019, 60 x 60 cm
staan 9 olieverfschilderijen met de volgende titels...
1. Awareness, 60x60 cm, 2018
2. Never ending story, 60x70 cm, 2017
3. Halloween, 60x60 cm, 2019
4. No one to play with, 40x50 cm, 2011
5. No = No, 50x50 cm, 2017
6. The catch, 70x100 cm, 2019
7. The blush, 60x60 cm, 2019
8. The child with the man in his eyes, 40x40 cm, 2017
9. The torment, 50x70 cm, 2019
Alles wat U verder over
Patrick VERTENTEN
wilde weten maar nooit hebt durven vragen:
© Art Spotter / Waterschoenen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten