Zoeken in deze blog

woensdag 24 augustus 2011

Van Stof tot Asse 2011

Van Stof tot Asse dat ís Jan De Smedt, geen twijfel mogelijk. Of zoals Jan Hoet het zondag 21 augustus tijdens de opening van de tentoonstelling met een knipoog verwoordde: Jan De Smedt, dat ís Jan De Ziener (cfr. van galerij De Ziener), organisator en bezieler van hedendaagse kunst in Asse. Voor de achtste editie van deze triënnale over actuele kunst selecteerde Jan dertien kunstenaars en acht bijzondere locaties in het centrum van Asse.

Jan Hoet aan het woord tijdens de opening van 'Van Stof tot Asse 2011'
(zondag 21 augustus)
foto: Veerle DS
Eén van die locaties is de oude bibliotheek (Steenweg 44), voormalig klooster en school. Mario De Brabandere maakte van dit verlaten pand tijdelijk zijn atelier en ging aan de slag met materialen en voorwerpen die hij ter plaatse op zolder kon vinden. Zijn collages, met o.a. papier en balatum voelen zich dan ook perfect thuis aan de verloederde muren op de eerste verdieping. In de kamers daarnaast ook werk van Raphaël Buedts (beeldhouwwerken), Erick Nerinckx (fotoproject) en Johan Gelper (botanical drawings). Monumentaal is het werk van Paul Gees in de trappenhal van het klooster: met laden, planken, stenen en paletten bouwde hij een opmerkelijke evenwichtsoefening. Op het gelijkvloers staat het contemplatieve miniatuurschilderwerk van Werner Cuvelier in fel contrast met de pluchen coconfiguren van de Duitse Frauke Wilken. Van deze laatste vinden we hoog in de bomen van het Waalborrepark nog zo’n amorfe sculptuur.

Schitterende evenwichtsoefening van Paul Gees (B)
in de trappenhal van het voormalige klooster
foto: Veerle DS

Verderop, in het voormalige notariaat De Rijck (Markt 5) laat cameraman Johan Stoefs ons door ‘Sleutelgaten’ subtiel binnengluren in een banale, huiselijke wereld. Herinneringen uit zijn jeugd die hij reconstrueerde in korte, ontluikende filmpjes. Heel anders is het werk van Caroline Van Damme op de bovenverdieping. Met lijn en kleur bakenen haar schilderijen duidelijk hun plaats af binnen deze notariële ruimte.

Kleurrijk en rustgevend schilderwerk van Werner Cuvelier (B)
foto: Veerle DS

Het klooster van Walfergem is een wel zeer bijzondere plek, een plaats van contrasten en tegenstellingen. Mannelijkheid en vrouwelijkheid gaan hier op verschillende niveaus in duel. Indrukwekkend in de kapel is de zwarte balk of ‘Moederhuis’ van Karel De Meester, een verwijzing naar het meditatieve, het sacrale en het religieuze: een ‘Moederhuis’ in het huis van God (de vader). De videoinstallatie ‘The Girl Splendid in Walking’ (2009) van de Egyptische kunstenares Doa Aly toont dan weer heel poëtisch en fragiel beelden van de kunstenares zelf die in een Romeins gewaad stapje voor stapje door een ruimte loopt, de vloer voorzichtig afstappend en aftastend.

Coconfiguren van Frauke Wilken (D) op het gelijkvloers van de oude bibliotheek
foto: Veerle DS

Hoogtepunt voor Jan De Smedt is ongetwijfeld de dubbeltentoonstelling Phillippe Vandenberg en Walter Swennen in zijn galerij De Ziener (Stationsstraat 55): Swennen koos hiervoor zelf een aantal schilderwerken van zijn onlangs overleden collega Phillippe Vandenberg en toont die in confrontatie met eigen werk. Een heerlijke confrontatie van chaos en rust, hemel en hel.

Binnengluren door de 'Sleutelgaten' van Johan Stoefs (B) in het voormalige notariaat De Rijck
foto: Veerle DS

Andere locaties zijn de voormalige drukkerij De Rop (Paul Gees), de kapel van het Oud Gasthuis (Karel De Meester), de tuin van notariaat Stas (Johan Gelper) en het Waalborrepark (Frauke Wilken). De afstand van het parcours bedraagt ongeveer 3km. Een wandelplan is beschikbaar op de verschillende locaties.

Van Stof tot Asse 2011, stof tot nadenken…

Geel monochroom van Walter Swennen in galerij De Ziener
foto: Veerle DS

Kunstparcours Van Stof tot Asse: nog tot en met 18 september (zaterdag en zondag 14u30-18u30) langs 8 verschillende locaties in het centrum van Asse.

 Meer info: galerij De Ziener (Stationsstraat 55) http://www.deziener.be/.

 De catalogus kost 20€ en is verkrijgbaar in de galerij en in het documentatiecentrum in de oude bibliotheek (Steenweg 44).


(c) Tekst en foto's voor  'WATERSCHOENEN' door Veerle De Saeger

Geen opmerkingen: