Zoeken in deze blog

dinsdag 2 augustus 2011

NO MAPS FOR THESE TERRITORIES bij MX7 gallery in Antwerpen

In juli en augustus zijn de kunstgaleries over het algemeen aan hun 'zomerslaap' bezig. Op het Zuid in Antwerpen is dat niet anders. De 'galeriestraten' tussen het Museum voor Schone Kunsten en de gedempte zuiderdokken liggen er stilletjes bij.
Voor jonge galeries is dit een gelegenheid om zich extra te profileren.Op het nummer 7 van de Marnixplaats (amper één straatje verwijderd van de Leopold De Waelplaats met het museum- en galeriekwartier) runt Kay Doms sinds september 2010 een kleine galerie met een eigen gezicht: MX7 gallery.


Sedert juli loopt onder de titel 'No maps for these territories' een wekelijks wisselend tentoonstellingsproject met verschillende kunstenaars die telkens, vertrekkend vanuit hun eigen kijk op de wereld, met elkaars werk in dialoog gaan.
Titel en concept grijpen terug op de documentaire film van Mark Neale uit 1999: 'William Gibson: No maps for these territories', waarin cultauteur William Gibson in een limousine Noord-Amerika doorkruist en intussen geïnterviewd wordt over zichzelf, zijn werk als auteur en zijn kijk op de wereld. De film is in wezen een visie op de Westerse cultuur en de grenzen tussen realiteit en 'cyberspace' (overigens een woord door Gibson geïntroduceerd).
In 1984 schreef William Gibson zijn in de toen nabije toekomst gesitueerde boek 'NEUROMANCER'. (George Orwell publiceerde zijn '1984' in 1949). Ik kan hier ook niet nalaten de link te leggen naar het (eveneens) cultboek van Jack Kerouac: 'On the road'.

De vervaging tussen wat echt is en wat zich in cyberspace afspeelt, maakt het steeds moeilijker onze relatie tot de wereld in kaart te brengen. En toch wagen zich verschillende kunstenaars aan een confrontatie met 'hun' werlijkheid, met elkaar en met een publiek: Andy Wauman, Lieven Segers, Tom Tosseyn, Xenia Faizoulova, Korneel Devillé, Bart Van Dijck, Lara Dhondt,...

(c) Marsel Onisko & MX7 gallery

Bij ons bezoek vorige donderdag werden we 'ingepakt' door de bijdrage van Marsel ONISKO (°1977, Oekraïne), beeldend kunstenaar en dichter, die zijn oorspronkelijk ambachtelijk werk gedigitaliseerd en verder bewerkt heeft. Zelf heeft hij het over 'Technometrocow', waarmee hij reflecteert op zijn ervaringen in 'cyberspace'.
Realiteit en weergave, realiteit en interpretatie, weergave en interpretatie,... een steeds groeiende 'map' met ieders kijk op 'these territories', in een (letterlijke en figuurlijke) open galerie.

Het project 'No maps for these territories'
loopt nog tot 25 augustus 2011
in MX7 gallery
MARNIXPLAATS 7
2000 ANTWERPEN

donderdag t.e.m. zondag: 16 - 22 uur

Volg het project ook op


Tijdens het komende tentoonstellingsseizoen vanaf september 2011 zal MX7 gallery ook deelnemen aan de 'nocturnes', de gezamenlijke vernissages op donderdagavond: www.antwerpart.be

Van 2 tot 6 december 2011 zal Kay Doms met haar galerie ook present zijn op LINEART, waar ze geselecteerd is voor het project 'The Border', dat jonge galeries een speciaal forum geeft.

(c) artspotter voor 'Waterschoenen'

Geen opmerkingen: