Zoeken in deze blog

dinsdag 29 januari 2013

Sofie Van der Linden in 'Hopstreet' (Brussel)

 Toen ik de uitnodiging van Galerie Hopstreet voor de tentoonstelling van Sofie VAN DER LINDEN (°1986) kreeg, wist ik meteen dat ik er naartoe moest.
Haar werk was mij reeds in 2009 opgevallen toen ze met andere afgestudeerden van de Gentse kunsthogescholen tijdens 'Coming People' in het S.M.A.K. tentoonstelde.
Vorig jaar dook ze op in het project 'Façade' van Netwerk Aalst.
 
 
 
 Sofie Van der Linden, Kitchen, 2012, detail,
pencil drawing, foto Didier Verriest,
Courtesy Hopstreet
 
 
Bovendien wist ze me voor de huidige tentoonstelling te verleiden met de titel: 'Underneath the kitchentable'.
Ik zag mezelf als kind weer thuis onder de keukentafel zitten, teruggetrokken in mijn eigen paradijsje, afgesloten met oude handdoeken, overgordijnen of tafellakens... een eigen 'geheime' ruimte', van waaruit je toch ongehinderd een blik op de buitenwereld kon hebben.
 
Nu zit de picturale wereld van Sofie Van der Linden wel enigszins anders in elkaar, vermits ze in haar werk het onzichtbare zichtbaar maakt. Ze kijkt als het ware dwars door alles heen. Gevels worden in gedachten gesloopt, elk obstakel wordt gereduceerd tot een doorzichtig lijnenspel. Weg met het verborgene. Alles wordt tot in het kleinste detail in beeld gebracht.
Uiteindelijk kijkt ook de kunstenares vanaf haar plaats 'onder de keukentafel'.
 

 © Sofie Van der Linden @ Hopstreet
 
Haar tekeningen bewegen zich op de grens tussen voyeuristisch binnenkijken in de huizen van mensen en een quasi objectieve weergave van die interieurs vanuit een door waarneming gesteund geheugen.
 
Ze hertekent flats, keukens of complete huizen in driedimensionale doorsnede, als doorkijkwoningen in een levendige, met de losse hand getekende, constructieve wirwar van potloodlijnen.
 
In de galerieruimte aan de straatkant zijn het precies die grote tekeningen die getoond worden: architecturale, doorzichtige puzzels waarin wanden doorbroken worden en het bestaande perspectief en vlaktewerking op een vreemde manier door elkaar lopen.
 
In de tweede ruimte zorgt de geel geschilderde achterwand voor een stevig contrast met de kleine schets- en tekstbladen, die putten uit verschillende projecten.
 

© Sofie Van der Linden @ Hopstreet
 
 
Hier wordt de 'openheid' van de grote tekeningen soms onderbroken door momenten van afzondering, argwaan. Zo is er het tekstje 'Nr. 27' dat verwijst naar het project 'Façade' in Netwerk Aalst. Daarvoor bezocht ze verschillende huizen in een bepaalde wijk met de vraag of ze binnen mocht kijken. In 'Nr. 27' was ze zo te zien niet echt welkom. Maar ook die reacties zijn blijkbaar deel van het verhaal in haar artistiek-ruimtelijk-sociologisch onderzoek. 
 
 
 Sofie Van der Linden
'Underneath the kitchentable'
 
in
HOPSTREET
Hopstraat 7
1000 BRUSSEL
 
donderdag, vrijdag, zaterdag: 14 - 18 uur
 
 
  
 
 
© Artspotter voor Waterschoenen


Geen opmerkingen: