Zoeken in deze blog

vrijdag 28 november 2008

Peter Van Eyck en Trees Leroy in Galerie c.de vos

Peter Van Eyck: 'Flights, Walks and Rally's'
Peter Van Eyck beweegt zich door de openbare ruimte met haar 'stedelijke' symbolen. Soms doet hij dat te voet, net zoals zijn 'sleepwalk-mannetjes', ontleend aan verkeerslichten en voorzien van 'pijama-strepen'. (Zijn het bewuste wandelaars of zombies in het drukke verkeer?).
Even later verplaatst hij zich in de rol van 'rallyrijder' die zich een weg baant door diezelfde stedelijke drukte.
Soms biedt hij ons (of zichzelf?) enig houvast op een kruispunt van wegen met de mededeling 'U bent hier'.

Even later zoeft hij vrolijk met zijn vliegend tapijt door de lucht en geeft intussen nog een ukelele-concert ten beste. Maar oei, wat is hier gebeurd? In een hoek van het tuinpaviljoen hangt zijn gecracht vliegend tapijt. Zat hij zelf aan het stuur? Hij is er in elk geval (op een ingepakte vinger na) redelijk ongehavend uitgekomen...Trees Leroy: 'Grensgebieden'

Ook Trees Leroy zoekt zich op de bovenverdieping een weg in de 'Grensgebieden' tussen huizen, schuilhutten en openbare ruimten.
Bij haar is er blijkbaar meer nood aan een eigen afgesloten ruimte. Met haar grenspalen en haar gesloten poorten creëert ze een plaats voor zichzelf.

Ze drukt ook haar (letterlijke) stempel op de ruimte van deze galerie.In een vorige presentatie (jan-feb 2008) van deze installatie 'in progress' zette ze de Boekentoren van de Gentse Universiteit (een creatie van architect Henry Van De Velde) in al zijn vertikaliteit op zijn kop en legde ook de link met de horizontaliteit van 'haar' schuiloord in 'haar' Westvlaamse landschap.

Uiteindelijk lijkt ze tot het besef gekomen dat beide entiteiten gelijkwaardig zijn. Door simpelweg de grens tussen de twee te overschrijden, kan ze zich moeiteloos in de twee werelden bewegen.
Of houdt ze toch nog andere paden voor ons verborgen?Tot 20 december 2008
vr - zat: 14 - 18 uur
zon: 10.30 - 13.30 uur

GESLOTEN TIJDENS LINEART VAN 5 - 9 DECEMBER 2008

galerie c. de vos
oude gentbaan 295 - 297
9300 aalst

(c) artspotter voor Waterschoenen

Geen opmerkingen: