Zoeken in deze blog

woensdag 24 februari 2010

Loek GROOTJANS laat sporen na in het SMAK

Onlangs waren we met 'Waterschoenen' te gast op de tentoonstelling van Loek Grootjans bij In Situ te Aalst.
Nu staan we voor een 'maximale mini-tentoonstelling' van dezelfde kunstenaar in het SMAK te Gent. Met slechts drie werken zou je letterlijk van een kleine tentoonstelling kunnen spreken, ware het niet dat de installaties heel wat ruimte innemen. Figuurlijk gesproken is het resultaat daarenboven maximaal, zeg maar indrukwekkend.
Loek Grootjans laat hier met zijn tentoonstelling 'Leaving traces' duidelijk sporen na.
*
Toen Grootjans in 1998 (na 10 jaar) zijn eigen (ook toen al perfect geregisseerde) carrière als schilder van monochrome doeken stopzette, ontruimde hij zijn atelier, maar bewaarde sindsdien alle residu's die hem belangrijk leken.
Hij ontpopte zich tot een gedreven en meticuleus handelende conservator van zijn eigen 'FOUNDATION', waarin hij alle nagelaten sporen op artistiek-wetenschappelijke wijze onderbracht.


(c) Loek Grootjans en SMAK
'The Final Remains of a contemporary monochrome Painter' is de naam van de (ook visueel) schitterende installatie in een van de zijkamers van het SMAK.
Aan de overkant staat het 'Remembering Department', een verduisterde opslagplaats met rekken tegen alle muren tot hoog tegen het plafond. De legplanken, bedekt met stof uit het atelier van de kunstenaar, vertonen nog de afdrukken van de voorwerpen die er ooit bewaard werden.


(c) Loek Grootjans en SMAK

Maar Grootjans creëerde ook nieuwe wegen...
De centrale zaal bevat, onder de titel 'The Good Care Department', een indrukwekkende tekstinstallatie op de muur. In 2001 zag Loek Grootjans in Rome een tekst die door Silvio Berlusconi als verkiezingsslogan gebruikt werd: "Who takes good care of himself, takes good care of those who choose him.". Hieraan koppelde Grootjans een groot aantal zinnen en verwijzingen die verschillende benaderingen van het onderwerp weergeven, met zowel diepmenselijke als zinloze, belachelijke, grappige, relationele, socio-culturele, politieke, filosofische,... invalshoeken.

(Prettig detail in deze omgeving is het betonnen beeld 'Ich - Du' van Bernd Lohaus)


(c) Loek Grootjans en SMAK

Tot 16 mei 2010
in het SMAK
Citadelpark
9000 GENT

di - zo: 10 tot 18 uur

www.smak.be


Geen opmerkingen: