Zoeken in deze blog

woensdag 3 maart 2010

Richard HUTTEN, Kristof VAN GESTEL en Anu TUOMINEN bij 'Verzameld Werk' in Gent

Onder de titel 'Rewind, Play/Forward' pakt galerie 'Verzameld Werk' sinds vorige zaterdag uit met een uitdagende combinatie van kunst, design en meubelkunst.

Deze grensoverschrijdende aanpak was al vanaf het begin, intussen 19 jaar geleden, de stelregel van 'Verzameld Werk'.

(In de aanloop naar 20 jaar activiteit wordt ook gewerkt aan een boek dat, via de REWIND-knop, een retrospectieve van de activiteiten zal tonen.)

PLAY staat voor (opnieuw) STARTEN, maar betekent uiteraard ook SPELEN.
In het werk van de drie deelnemers is die speelse (onder) toon aanwezig.


(c) Richard Hutten & Verzameld Werk

Voor Richard HUTTEN (NL, °1967) is spelen de basis van zijn werk. In het Gentse Designmuseum, op een steenworp van 'Verzameld Werk' loopt simultaan zijn overzichtstentoonstelling: 'Richard Hutten, 18 jaar spelen'.

Maar ook in de galerie neemt hij de meeste ruimte in met zijn meubels. Voor Richard Hutten is spelen een ontzettend serieuze zaak. Hij koppelt in zijn ontwerpen (multi-) functionaliteit aan zin voor humor en speelsheid, gegoten in een perfecte afwerking.

De houten meubels hebben hier een prominente plaats gekregen. Zij liggen dan ook aan de basis van zijn carrière. Het 'tafelconcept' waarmee hij in 1991 afstudeerde (Design Academie - Eindhoven) houdt nog steeds perfect stand. Een tafel is tafel, maar ook stoel of wordt door stapeling een rek. Het is een typische illustratie van zijn motto: 'No Sign of Design', een combinatie van een uitgepuurd, functioneel concept met toch telkens weer dat vleugje humor.

Vanaf 1993 was Richard Hutten ook betrokken bij het 'tegendraadse' label: DROOG DESIGN.

Maar ook vanuit zijn eigen studio vinden steeds weer nieuwe tegendraadse ontwerpen hun weg naar het publiek.

(c) Richard Hutten & Verzameld Werk

In deze tentoonstelling maak je onder andere kennis met zijn 'Domoor', een drinkbeker met twee gigantische oren. Door de bekers te stapelen creëert hij dan weer een staande kapstok (net zoals bij het tafelconcept).
En dan is er uiteraard ook de 'Sexy Relaxy', een stoel (of zetel), waarvoor hij zijn inspiratie vond bij de film 'Basic Instinct', met de bekende 'benenscène' van Sharon Stone. Op deze stoel kan je alleen maar wijdbeens zitten. Je ziet hier verschillende uitvoeringen, gaande van fineer tot aluminium. Die laatste uitvoering zorgt uiteraard voor een extra dimensie gezien het koele materiaal en het spiegelend effect.
Let hier ook op de schitterende lampjes 'The Switch' op de vloer ernaast.

(c) Kristof Van Gestel - Richard Hutten & Verzameld Werk

Kristof VAN GESTEL (B, °1976) is hier onder andere present met 'Twee Poefs' (2008), een meubelsculpuur en zijn 'Zetobject' (2006), een sculptuur waarin je toch wel een geactualiseerde verwantschap met Brancusi durft te vermoeden.

Zijn losstaande sculpturen van door staven verbonden biomorfe platen stralen enerzijds een ontzettende abstracte eenvoud uit, maar refereren tegelijk aan een relatie (samenwerking of tegenwerking) tussen natuur en techniciteit, tussen mensen onderling, tussen mensen en ideeën.

Meer bepaald verwijst hij via commentaren op zijn foto's naar de relatie van de kunstenaar met zijn vrienden, het kunstwerk versus de toeschouwer, het kunstwerk in de ruimte,...

(c) Kristof Van Gestel & Verzameld Werk
En dan is er tenslotte, door de letterlijk minuscule aard van het werk, de quasi onopvallende Anu TUOMINEN (Fi, °1961). Na een opleiding in interieurarchitectuur en meubeldesign, trok ze naar de Academie voor Schone Kunsten in Helsinki, waar ze in 1995 afstudeerde. Intussen heeft ze een internationaal parcours aan tentoonstellingen afgelegd.

De ontwapenende 'ogenschijnlijke eenvoud' en de 'vrouwelijke speelsheid' zijn ongetwijfeld belangrijke kenmerken van haar werk. Deze Finse kunstenares maakt meestal piepkleine, maar ontzettend subtiele, grootse werken in een totaal onverwachte materiaalkeuze en met een gigantische technische virtuositeit. Zin voor detail, uitgepuurd kleurgebruik en enscenering gaan hand in hand met een fijnzinnig gevoel voor humor. Ze weet perfect hoe ze woordenschat moet verbeelden, waardoor ze een universele taal creëert.

(c) Anu Tuominen & Verzameld Werk

(Carrots and Oranges)

Anu Tuominen zou je met wat goede wil het etiket 'textielkunstenares' kunnen geven, maar dat werkt al bij al te beperkend. Ze breit, haakt, naait, borduurt, maakt kant, snijdt,... en presenteert de resultaten van al die activiteiten in samenspraak met kleine objecten als een peper- en zoutstel , potjes, kannetjes, schaaltjes,..., die ze op plaatselijke brocantemarkten op de kop tikt.

Bij 'Verzameld Werk' heeft ze bijvoorbeeld een schitterende 'toonbank' gemaakt met twee in huis gevonden stoelen en een verweerde plank. Maar haar werk komt net zo goed tot zijn recht op een vensterbank of in de gootsteen.
Anu Tuominen leert je weer kijken en genieten van 'de kleine dingen des levens'. Haar objecten zijn autonome kunstwerken waarmee je als toeschouwer een boeiende dialoog kan opstarten. Het wordt zeker een kleurrijk, intens en vruchtbaar gesprek.


(c) Anu Tuominen & Verzameld Werk


Deze tentoonstelling loopt tot 5 juni 2010
bij
Verzameld Werk
Onderstraat 23a
9000 GENT

Open: do - vr - za: 13 - 18.30 uur
(Even aanbellen)

Ons vorig bezoek aan Verzameld Werk

(c) Anu Tuominen & Verzameld Werk

De tentoonstelling 'Richard Hutten, 18 jaar spelen' loopt tot 6 juni 2010 in het

DESIGNMUSEUM
Jan Breydelstraat 5
9000 GENT

di t/m zo: 10 - 18 uur

Geen opmerkingen: