Zoeken in deze blog

zaterdag 27 november 2010

Annelies De Mey met 'CODEX2010' bij Galerie Jan Dhaese in Gent

Tentoonstellingen bij Galerie Jan Dhaese zijn steeds afwisselende, prettige verrassingen. Met de komst van fotografe Annelies DE MEY (°1959) is dat niet anders.

'CODEX2010' is de titel van een tentoonstelling en een boek met foto's gemaakt in het Brusselse justitiepaleis met zijn 'Salle des pas perdus' en andere lokalen.
Een 'salle des pas perdus' is een grote verkeersruimte binnen een groot architectonisch geheel (in casu een justitiepaleis) die bedoeld is om grote stromen mensen te leiden (een soort grote hall).


Op de foto's van Annelies De Mey zijn enkel (details van) interieurs en geen mensen te zien. Ze toont ook objecten uit de verzameling bewijsstukken bij rechtszaken. De kaft van het boek 'CODEX2010' bevat overigens een foto van een in plastic verpakt bewijsstuk.

In de eerste kamer, naast de deur, hangen twee quasi identieke foto's (zwart-wit) van gecapitoneerde rugleuningen. Meteen is de toon voor de bevreemdende wereld van Annelies De Mey gezet.


Losbladige en ingelijste foto's zijn met veel zin voor de beschikbare ruimte opgehangen. Bovendien stralen ze elk hun eigenheid uit: het getemperde, matte zwart van de foto's op de losse bladen, naast de weerspiegelingen van het glas (die toch telkens weer de omgeving laten meespelen) bij de ingelijste foto's.

In de tweede kamer worden enkele boeken ter inzage gepresenteerd. Op een sobere legplank langs de muur worden ze belicht door lampen die zo uit de gefotografeerde interieurs lijken te komen. De sfeer is navenant en werkt verstilling in de hand.

Annelies De Mey heeft een onvoorstelbaar fotografisch oog, maar ook een bijzondere sterkte voor het inrichten van haar tentoonstellingen.


Als fotografe focust zij op onderwerpen en details die door anderen over het hoofd gezien worden. Het resultaat presenteert zij in een sfeer die doet denken aan de 'duistere' wereld waaraan het ontleend is.

Het was ook bijzonder prettig om, een kwartier voor de vernissage, vast te stellen dat elk werk nog eens met grote zorg onder handen genomen werd: een glas nog eens extra gepoetst, een boekje recht gelegd, een lamp wat verschoven,...
Toen alles perfect was, kwamen de eerste gasten aan!

Een niet te missen tentoonstelling tot 2 januari 2011
bij Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT

donderdag t.e.m. zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uurGeen opmerkingen: