Zoeken in deze blog

maandag 25 maart 2019

Karl MECHNIG in de Ridderzaal van het Belfort (Aalst)Gisteren lieten we U weten dat onze WATERSCHOENEN weer klaarstonden voor nieuwe bezoeken aan tentoonstellingen.

Waar konden we beter beginnen dan in het centrum van onze eigen stad AALST, waar Karl MECHNIG tot en met 31 maart 2019 zijn kleurrijke 'beeldenstorm' toont in de Ridderzaal van het Belfort.

Karl MECHNIG dook reeds eerder op in WATERSCHOENEN. Zo vonden we hem in 2011 terug bij de groepstentoonstelling 'La part des anges' in Villa De Olmen (bespreking 4 mei 2011), met de solo 'Bewogen beeld' in Galerie S&H De Buck (bespreking 16 oktober 2012) of in de bespreking van 19 april 2015 'Karl Mechnig bekent kleur'.


Karl Mechnig, Cartoon

Karl MECHNIG blijft zich in zijn werk verbazen over de 'condition humaine'. Hij tekent en schildert de menselijke 'gekte' of 'comedie' met een mengeling van onbevangenheid en begrip. Woord en beeld vullen elkaar aan in de mix van 'verhalen' of 'situatieschetsen' die hij op papier of doek realiseert.

Tekenen en compositie vormen de basis van zijn werk. Het schijnbaar oncontroleerbare wereldbeeld dat hij op ons loslaat, lijkt in flarden uit een droomwereld ontsnapt en in een roes op feilloze wijze neergezet in een mix van quasi-abstractie, geschilderde collagetechniek en uiterst realistische elementen.Karl Mechnig, Show

We kunnen eventueel refereren naar verschillende grote namen uit de kunstgeschiedenis om zijn werkwijze te definiëren, maar uiteindelijk is het resultaat telkens onmiskenbaar KARL MECHNIG.

MECHNIG denkt in beelden, die hij dankzij een enorme technische beheersing van verschillende media feilloos (maar meestal als een 'beeldenstorm') weergeeft.


Karl Mechnig, Potloodtekeningen


Net zoals Félicien Rops zijn serie 'Cent légers croquis sans prétention pour réjouir les honnêtes gens' maakt, creëert Karl Mechnig zijn tekeningen. Bevreemdend en uitdagend zetten ze de kijker aan het denken.

'A drawing a day keeps the doctor away'.

De kunstenaar bezweert de waanzin van de mensheid in zijn tekeningen (en schilderijen). Karl Mechnig, Ja


We tonen U hier enkele tekeningen en schilderijen van Mechnig.
Ga in de tentoonstelling zeker ook op zoek naar het schilderij 'Odysseus droomt van Ithaka'.

De 'Ilias' en de 'Odysea' zijn zowat het lijfboek van Karl Mechnig, als symbool voor de de tocht van het menselijk bestaan.Karl Mechnig, Looking


Karl MECHNIG
tot zondag 31 maart 20019
elke dag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur
in de Ridderzaal van het Belfort
GROTE MARKT
AALST

U kunt er ook het boek 'Tekeningen KARL MECHNIG' kopen, met of zonder originele tekening.


© Schilderijen en tekeningen: Karl Mechnig
© Tekst: Art Spotter / Waterschoenen

Geen opmerkingen: