Zoeken in deze blog

maandag 17 februari 2020

THE BURGUNDIAN SUMMERHOUSE van Eliza PEPERMANS in Rufus Gallery (Gent)




Galerie RUFUS bestaat pas sinds 19 oktober 2019, maar is nu al aan de derde tentoonstelling toe. Jens Versprille mikt met zijn programmatie op lokale en internationale artiesten wiens oeuvre een sterk grafische inslag heeft, of zoals het op de website staat: 'GRAPHIC ARTS AND BEYOND'.

Met de komst van Eliza PEPERMANS zit hij vanzelfsprekend op het juiste spoor.




Vorige maand namen we u nog mee naar de tentoonstelling 'Paper Stories' in de Schönfeld Gallery (Brussel), waar Eliza Pepermans met haar kleurrijke stillevens een stevig statement neerzette. Ze is dan ook een vat vol picturale energie. Dat mochten we reeds eerder ervaren.
Met de huidige presentatie in Galerie Rufus stelt ze dat beeld minstens even scherp.


Eliza Pepermans, Lounger, 2019
Tekening


Aan de basis van 'The Burgundian Summerhouse' ligt een week zomerse vakantie in een huis in het Bourgondische dorpje Chalmoux.
Nu krijgt het begrip 'vakantie' al snel een dubbele betekenis als je de tekeningen ziet die Eliza tijdens die week gemaakt heeft. Ze hangen in de galerie en zijn gebundeld in het boek 'Bourgondisch zomerhuis', waarvoor haar vriend Bart Hebben  niet alleen de vormgeving verzorgde, maar bovendien een begeleidende tekst realiseerde.
In die tekst beschrijft hij haar artistieke activiteiten, haar werkmethode, haar inzet ter plekke van aankomst tot terugkeer: een werkvakantie.


Eliza Pepermans, Lounger I, 2019
100 x 132 cm, oil on paper


Het is een mix van stillevens met vazen, planten, een kandelaar, een theepot, borstels, een hark, stoelen en ... schaduwen (want de zon scheen genadeloos).

Later lagen heel wat van die tekeningen aan de basis van grote werken in een mix van tekening en olieverf op papier, die nu in de galerie getoond worden.



De gebundelde tekeningen 
in 150 genummerde boeken


Het boek met de Bourgondische tekeningen is beschikbaar in de galerie.

De volgende citaten uit de tekst van Bart Hebben zullen een en ander verduidelijken.

Al tijdens de eerste dag blijkt...

"Plots zit het luieren erop. Ze wil iets doen..."

Dat resulteert onvermijdelijk in tekenen.

"Van een afstand sla ik de tekenende vrouw gade. Na een tweetal schetsen begint het haar klaarblijkelijk te dagen dat deze bezigheid wel eens de mode de vie van deze reis zou kunnen worden."

"Maar omdat op de duur alle oppervlakken in het huis bedekt raken met tekeningen... wordt het maar eens tijd dat we naar huis gaan."

Het weekje vakantie is voorbij...



Eliza Pepermans, Dinner for friends, 2019
96 x 64 cm, oil on paper


P.S.: Let ook op de grote muurschildering die Eliza achteraan in de tuin van de galerie gemaakt heeft.
Het is (spijtig genoeg ?) de bedoeling dat die na de tentoonstelling overschilderd wordt om plaats te maken voor de volgende kunstenaar.


The Burgundian Summerhouse
tot 15 maart 2020
in
Galerie RUFUS
Land van Waaslaan 58
9040 GENT

Open van woensdag tot zondag
14 tot 17 uur



© Art Spotter / Waterschoenen




Geen opmerkingen: