Zoeken in deze blog

zondag 25 april 2021

WATOU 2021




'Watou 2021': de positie van de mens in de wereld


De curatoren Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn en Peter Verhelst hebben ‘Watou 2021’ ingevuld als een uitgestoken hand om poëzie en beeldende kunst te ervaren met hersenen, zintuigen en gevoelens en zo vervuld te worden van de meerlagigheid van kunst.


“Als de wereld onder onze ogen aan het veranderen is en we nog niet kunnen benoemen wat we zien. Als alles wat we al decennia denken en voor waar aannemen onder druk staat. Als we ons, beroofd van onze zekerheden, onveilig voelen. Als de wereld complex is geworden, dan is er één plek waar al die onzekerheden, al dat geweld, al die onrust, al die complexiteit, en ook al die schoonheid en al dat verlangen samenkomen: de kunst. Daar is het dat we intens leven, tijdens het maken van kunst, het ervaren van kunst, en het herinneren van kunst.”

‘Watou 2021’ vertrekt vanuit de mens zelf. De curatoren stellen zich de vraag: Wat is onze rol en positie in deze wereld? Wat is de impact van de recente transformaties op ons menszijn?

“Door de aanwas van technologie en artificiële intelligentie, maar ook door de wereldwijde crisis waarin we beland zijn, leunen we niet alleen op onze rationele, maar ook op onze emotionele, spirituele, intuïtieve en biologische intelligentie. Het vertrouwde werd vervangen door het confronterende en het oncomfortabele. Het daagt ons uit om onze blik open en dynamisch te houden. Met beweging als constante. Naar de ander en het andere.”

Kunst en poëzie dringen volgens de curatoren altijd meervoudige perspectieven op. “Heel wat vormen en inhoudelijke visies bestaan gelijktijdig en zonder hiërarchie. Er is geen groot gelijk, er is geen waarheid, er is alleen meerstemmigheid en die meerstemmigheid is een rijkdom.”





Kunst, poëzie, natuur en elkaar

De curatoren nodigen het publiek uit om te kijken, te lezen, te voelen, te reflecteren en te connecteren. Met de kunst, de poëzie, de natuur en met elkaar. Het kunstenfestival telt meer dan 30 beeldend kunstenaars. Tot de selectie behoren o.m. Arocha & Schraenen (B/VE), Edith Dekyndt (B), Bram De Munter (B), Tracey Emin (GB), Nadia Gerroui (F), Esther Kläs & Gustavo Gomes (D; foto (c) Pauline Colleu), Mark Manders (B/NL), Neo Matloga (ZA), Vincent Meessen (B) en Johan Van Geluwe (B †)

De deelnemende dichters zijn gevestigde namen uit Vlaanderen en Nederland, zoals Anna Enquist. Of overleden dichters, zoals Gerrit Kouwenaar. De selectie telt minstens 5 debutanten, 3 die zelfs nog niet als dichter debuteerden, half vergeten dichters (Jos de Haes) en superstars (Marieke Lucas Rijneveld). In het openingsweekend wordt de 70 jaar geworden Stefan Hertmans gevierd. 

Een selectie van 14 gedichten is ook opnieuw te ontdekken langs het ‘Gedichtenparcours Watou 2021’. Het alternatief voor het kunstenfestival in de zomer van 2020 staat ook dit jaar op het programma. Natuur en poëzie komen samen in een fietstocht tussen Poperinge en Watou.




Kunstenparcours in beweging


De artistieke visie van de curatoren, waarin het concept van beweging centraal staat, vertaalt zich in een vernieuwd en uitgebreid kunstenparcours voor ‘Watou 2021’. Bezoekers bewegen zich tussen drie hoeken van het parcours: Watou, het kunstdorp zelf, het centrum van Poperinge en de nieuwe locatie, het Kasteel De Lovie, daartussen.


In Watou zelf zullen de bezoekers bekende locaties herkennen. Een aantal nieuwe locaties zorgt voor een verrassend parcours door het dorp. Watou blijft de uitvalsbasis van het kunstenfestival en toont het gros van de kunstenaars en dichters.


In het centrum van Poperinge lieten de curatoren hun oog vallen op het unieke interieur van de Gasthuiskapel. De kapel was oorspronkelijk een ‘passantenliedengasthuis’, maar vanaf de 18de eeuw stond de ziekenzorg er centraal. Vandaag doet de kapel vooral dienst als tentoonstellingsruimte.


Het Kasteel De Lovie maakt het plaatje van ‘Watou 2021’ compleet. Het kasteel is een getuige van de wooncultuur van de aristocratie in de 19de eeuw en heeft een unieke geschiedenis. Het kasteel en park zelf bieden bijzondere mogelijkheden voor de presentatie van kunst en poëzie. Ook voor de personen met een handicap die er verblijven, werken of schoollopen heeft het uitgestrekte domein heel wat troeven. Het park is een van de locaties van De Lovie vzw, sociale organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen ondersteunt in de ruime Westhoek.

Het opnemen van deze twee locaties op afstand in het kunstenparcours was niet enkel een artistieke keuze, maar kadert ook in een bredere visie op een veilige organisatie van het kunstenfestival. Schepen van cultuur, Loes Vandromme: “De wereld zal deze zomer nog niet volledig vrij zijn van het coronavirus. Wij stemmen de praktische werking van het festival hier op af. Het toevoegen van de Gasthuiskapel en het Kasteel De Lovie zorgt voor een grotere spreiding van de bezoekers en draagt bij aan een veilige en ontspannen beleving voor iedereen. Niet enkel de beeldende kunst en de poëzie, maar ook de nieuwe locaties worden een ontdekking voor het publiek.”

Stad Poperinge werkt samen met Westtoer en de provincie West-Vlaanderen om een vlotte verbinding tussen de drie hoeken van het parcours te garanderen. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een gratis pendelbus om zich zorgeloos te verplaatsen tussen de locaties. “Met stopplaatsen aan het treinstation en het centrum van Poperinge willen we autoverkeer naar Watou beperken en zo het streven naar duurzame mobiliteit van de provincie West-Vlaanderen doortrekken naar het Kunstenfestival Watou”, aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu.


Bezoek 'Watou 2021'


‘Watou 2021’ vindt plaats van 3 juli tot en met 5 september. 

Het kunstenfestival is te bezoeken van woensdag tot maandag, telkens van 11 tot 19 uur. Dinsdag is de sluitingsdag.
Een standaardticket kost 20 euro. 
De reservatie gebeurt op voorhand online, volgens tijdvakken. Per dag en per tijdvak is een maximaal aantal bezoekers toegelaten, opnieuw met het oog op een veilige beleving voor iedereen. 
De ticketverkoop start midden mei
De pendelbus zit inbegrepen in het ticket, alsook het gebruik van de nieuwe randparking in Watou.

Schepen van cultuur, Loes Vandromme: “Het ticket is meerdere dagen geldig om het publiek de kans te geven volop te genieten van het kunstenfestival, maar ook van de omgeving, van Poperinge en van de Westhoek. ‘Watou 2021’ biedt namelijk niet enkel kunst en poëzie, maar ook natuur, rust en ontspanning.” Met de steun van Westtoer, wil de organisatie het publiek inspireren om een bezoek aan het Kunstenfestival Watou te combineren met een verblijf in Poperinge of de Westhoek.




Voor meer info:





Geen opmerkingen: