Zoeken in deze blog

vrijdag 12 november 2021

Cléo TOTTI in galerie EL (Welle)

 

CLEO TOTTI — FRAGILE
 tot 21.11.2021
in
galerie EL
Drieselken 40
9273 WELLE

zaterdag & zondag
15 tot 18


Fragile introduces a new opus of works: 
ceramics by Cléo Totti

"Working on different themes and questioning the existence.
I consider the body as a landscape and all the alive kind part of it. From this departure point and in a context in permanent mutation I make use of my own body as support and as motif of a larger fragmented fictional landscape…"

Cléo Totti

Cléo TOTTI (°1989) dook in juni van dit jaar al eens op in de groepstentoonstelling 'Dans le miroir de l'autre', waar we terloops haar kleurrijke aanwezigheid prezen.
Ze toonde daar een aantal voorbeelden van haar multidisciplinaire aanpak: kleine sculpturale objecten met diverse materialen, wandinstallaties met kleurrijke stoffen,...

Ze woont/werkt in Luik en heeft Belgisch-Italiaanse roots. Diverse opleidingen (Scenografie/kunstpedagogie in de Academie voor Schone Kunsten van Rome) (Master in de visuele en ruimtelijke kunst in de Ecole de Recherche Graphique - Brussel), gekoppeld aan een doorgedreven artistieke en filosofisch onderbouwde zoektocht, leiden tot een intens en gevarieerd oeuvre.


Cléo Totti, The breather 3 (mutation), 2021, ceramic, 43x40cm


Ondanks alle disciplines die ze beheerst, concentreert ze zich in de huidige tentoonstelling op één enkele: KERAMIEK.

'FRAGILE' is de titel van deze tentoonstelling, enerzijds verwijzend naar het gebruikte medium, maar anderzijds naar leven in voortdurende mutatie.

De doordachte soberheid waarmee ze haar kleine tot zeer kleine objecten presenteert, zorgt ervoor dat elk werk als een soort juweel overkomt. Maar tegelijkertijd weet ze door haar enscenering de samenhang tussen werken te benadrukken.
Let bijvoorbeeld op de presentatie met 'The breather 3 (mutation)' (zie foto hierboven) die in de zaal bij galerie EL geflankeerd wordt door twee 'nachtversies'.
Of neem nu de installatie 'Human Symbolism' aan de overkant, waar de golven van het draagvlak de link met de kosmos leggen.


Cléo Totti, Racines de chair
ceramic, 38x30 cm


Thematisch of inhoudelijk sluit de artistieke benadering van Cléo Totti aan bij het gedachtengoed van de Amerikaanse Donna Haraway (°1944), filosofe, bioloog en wetenschapshistoricus.

In haar boek 'A Cyborg Manifesto' beschreef Haraway reeds in 1985 hoe de mens steeds meer evolueerde naar een cybernetisch wezen, zowel via geneeskundige technieken als via de de technologie in het algemeen. Die invloeden zijn er sindsdien zeker niet minder op geworden. Het einde is nog lang niet in zicht.

Cléo Totti gebruikt in haar sculpturen interne of externe menselijke elementen (zo zijn tepels een dikwijls terugkerend element), maar ze introduceert ook 'artificiële' menselijke of andere levensvormen. Daarbij ontstaan hybride wezens.


Cléo Totti, Abyssaland (pièce mutante), 2021, ceramic, 40x30 cm

© Art Spotter / Waterschoenen

Geen opmerkingen: