Zoeken in deze blog

zondag 20 november 2011

Museu do Chiado in Lissabon

'Museu nacional de arte contemporânea' is wellicht beter bekend als MUSEU DO CHIADO, naar de gelijknamige wijk in het centrum van Lissabon.

Jorge Vieira, Sem titulo (Duas Cabeças), 1953, MNAC, inv. 2095

Als nationaal museum voor hedendaagse kunst beheert het een collectie Portugese kunst van 1850 tot heden, waarvan uiteraard slechts een klein gedeelte permanent getoond wordt. Tijdelijke tentoonstellingen vullen het programma aan.
José Pedro Croft, Sem titulo, 2009, (Ferro, vidro e espelho)
Cortesia Galeria Filhomeno Soares, Lisboa

Het gebouw dankt zijn oorsprong aan het klooster 'São Francisco da Cidade', waarin het sinds 1911 gevestigd was. Na een zware brand in 1988 in deze buurt en daaropvolgende verbouwingen, werd het museum in 1994 heropend.
Museu do Chiado - detail

De ontvangstuimte toont nog de historische gewelven, maar de hele architectuur voldoet grondig aan de noden van een modern museum op mensenmaat.
Tussen de museumingang en het museumcafé ligt een schitterende beeldentuin langs de straatkant.
Museu do Chiado - beeldentuin

Nog tot 22 januari 2012 loopt er onder andere een tentoonstelling 'AN INTERPRETATION OF PORTUGUESE ART: 30 years AICA/MC PRICE, visual arts', met een aantal absolute pareltjes.

MNAC - Museu do Chiado
Rua Serpa Pinto, 4
1200-444 LISBOA

Vanaf Rua Garret, vlakbij Café Brasileira (met de sculptuur van een zittende Pessoa) neem je de Rua Serpa Pinto naar beneden... even verder rechts is een pleintje met het geboortehuis van Pessoa en daarvoor een sculptuur van Pessoa met een boek rond zijn hoofd (door Jean-Michel FOLON).
Museu do Chiado ligt wat verder aan de linkerkant.

Museu do Chiado - gewelven in de ontvangstruimte

Geen opmerkingen: