Zoeken in deze blog

vrijdag 11 november 2011

Show your colours: van de virtuele naar de echte wereld in Villa De Olmen te Wieze

De grenzen tussen de virtuele en de echte wereld worden steeds dunner. Contacten tussen mensen op het virtuele forum via blogs of meer directe sociale media als facebook en twitter zijn intenser dan ooit en leiden ook steeds vaker tot werkelijke interactie in de 'echte' wereld. De wereld als 'global village' is allang geen utopie meer.

Ook kunstenaars wereldwijd maken dankbaar gebruik van de nieuwe media, met de onmiddellijke beschikbaarheid van informatie in woord en beeld, gekoppeld aan een instant mogelijkheid tot communicatie.

(c) Bram Borloo

Toch is het meestal wachten op de inzet van individuen om gecoördineerde initiatieven te realiseren.
Zo baseerde kunstenares en curator Marjan VERHAEGHE (°1959) het project 'Show your colours' op een internationale interactie tussen kunstenaars uit Litouwen, Zwitserland, Nederland en België.
In 2010 nodigde ze via email deze kunstenaars (die zij kende, maar die elkaar niet kenden) uit om deel te nemen aan een virtuele workshop.
In een eerste fase werden via private blog en mail ideeën uitgewisseld, waarbij Marjan Verhaeghe het creatieve discours probeerde te stimuleren. In een volgende fase werden door de verschillende kunstenaars concrete werken gerealiseerd. De huidige derde fase zorgt nu voor de confrontatie met het publiek, wat op zijn beurt weer zou moeten leiden tot een uitwisseling van ideeën.

(c) Marjan Verhaeghe

Christine Callebaut van Villa De Olmen stapte graag mee in dit project en de kunstenaars konden vanuit hun oorspronkelijk virtuele contacten elkaar 'in het echt' terugvinden in de met familiale traditie beladen, geklasseerde villa in Wieze. Hier kon elke kunstenaar zelf zijn of haar werken aan de juiste plek in deze wonderlijke omgeving toevertrouwen.

In de nabije toekomst zal dit project ook in Genève (Ch) zijn tenten opslaan, terwijl ook Vilnius (LT) op het verlanglijstje staat.

Intussen is via de site http://showyourcolours-presentation.blogspot.com/ ook weer de wisselwerking tussen de echte en de virtuele wereld gestart. De tweetalige blog (NL/E) omschrijft het project en bevat links naar de deelnemende kunstenaars en de tentoonstellingslocatie.

(c) Marjan Verhaeghe

Maar uiteindelijk is de nu gerealiseerde tentoonstelling in Villa De Olmen de 'place to be'.

Als eerste ontmoeten we werk van de initiatiefneemster Marjan VERHAEGHE (B). Meteen in de hall staan we oog in oog met een soort 'bos' uit tot lange kokers opgerold krantenpapier, als symbool voor het overaanbod aan nieuwsberichten die via verschillende media contant op ons afgevuurd worden.
Marjan Verhaeghe weet op een heerlijke manier gebruik te maken van minimale middelen om tot een monumentale installatie te komen.

Straks, bij het binnengaan van de garage rechts worden we door haar vergast op een bijzonder poëtische en intimistische videoprojectie (op de grond), waarin gevouwen papiertjes en een bakje met water de hoofdrol spelen: magie ten top in 'Blooming flowers'.

(c) Jay Bakker

Maar eerst maken we in de hall kennis met Jay BAKKER (NL) In de wandkast rechts staan vier grote borden, bedrukt met een mix van graffiti en medische tekeningen. In de garage links en in de kelder vinden we haar straks terug met enkele subtiele porseleinen 'ingrepen'. Let in de garage ook op de QR-codes in klei, waardoor je via smartphone de weg naar de virtuele wereld weer rond kan maken.
Vanaf de keldertrap vergast ze ons op een zoektocht naar haar porseleinen 'spinnenwebjes'.

(c) Bram Borloo

In de studiekamer links van de hall geeft Bram BORLOO (B) ons de kans tot 'Looking at the past in the present (How to forget the future). In een ouderwetse diavoorstelling biedt hij ons een 'grijze' fotografische blik op een historisch-architectonische realiteit.
Later op ons traject, in de grote salon rechts, ruilt hij de grisaille voor kleur in zijn collages en schilderijen, waarin mensen (meestal) als silhouetten in een eeuwigdurend strijdgewoel opgevoerd worden.
Zijn kleurrijke schilderijen in de rechtse garage ('heilige huisjes maken zielen zwart') doen qua vormgeving aan Escher denken.

(c) Greta Grendaite

Greta GRENDAITE (Lt) toont in deze tentoonstelling twee reeksen van haar tekeningen-aquarellen. 'Stories' en 'Senses' zijn stuk voor stuk pareltjes van techniek en symboliek, met blauw en roze als modelkleuren voor het vrouwelijk en mannelijk emotioneel bewustzijn.
Het gebruik van oude, vergeelde bladen levert in 'Stories' een natuurlijke achtergrond van het leven zelf.

(c) Zem At

De tafel van Le Corbusier in de salon vormt een ideale 'sokkel' voor het (hand)boek'Show your colours' van Zem At (Ausra Vismantaite, Agne Bagdziunaite, Domas Noreika) (Lt). Vergeet de handschoenen niet en neem je tijd...

(c) Heike Schildhauer

Heike SCHILDHAUER (Ch) toont in een object en een installatie een tegelijk duistere en kleurrijke wereld. Haar ladder van broze beenderen, bezet met fluorescerende kleurpunten, verwijst zowel naar de dood als naar het breekbare leven zelf.
In de verste, donkere kelder (de perfecte locatie), brengt de installatie 'Rain forest' ons eveneens in een bipolaire situatie tussen de tuin van Eden en de broeierige sfeer van het regenwoud.

*
Op de terugweg kunnen we hier en daar onze indrukken toetsen en verstevigen.

SHOW YOUR COLOURS

tot 4 december 2011
in Villa De Olmen
Nieuwstraat 83
9280 Wieze

zaterdag en zondag: 11 - 17 uur

Geen opmerkingen: