Zoeken in deze blog

dinsdag 1 november 2011

POSTURE EDITIONS presenteert 'Oog.Blue / Nikolaas Demoen'

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'L'inconnu' van Nikolaas DEMOEN (°1965) werd in Netwerk te Aalst het eerste boek van 'Posture editions' voorgesteld.

'Posture editions' is een initiatief van Nikolaas Demoen en Katrien Daemers en wil fungeren als een galerie in boekvorm, waarbij telkens één kunstenaar een gedrukte versie van  zijn of haar werk kan realiseren. Hiermee wil 'Posture editions' zich positioneren op de grens tussen artist's boek en catalogus. Elk boek zal voorzien zijn van een begeleidende tekst door een kunstcriticus.

Het nulnummer dat nu voorgesteld werd is (vanzelfsprekend) gewijd aan het werk van Nikolaas Demoen.

Nikolaas Demoen, Oog.Blue, posture editions sep. 2011 / N° 0

Christophe van Gerrewey verzorgde de begeleidende tekst: Lof van de hand (met een Engelstalige versie achteraan in het boek).

Na een korte introductie door Wim Waelput, artistiek verantwoordelijke van KIOSK, ging Sumalin Gijsbrechts, danseres in producties van o.a. Miet Warlop en Ben Benaouisse en performancer in de video's van Nikolaas Demoen, in een live performance de confrontatie aan met de ruimte rond en het werk 'Five proposals for a sculpture' van Demoen in de galerie van Netwerk.

Nikolaas Demoen, Oog.Blue, posture editions sep. 2011 / N° 0
(l) Proposal for a (symbolist) sculpture - actio,n 2010
(r) Proposal for a (baroque) sculpture - action, 2010

In Oog.Blue komen de 'acteurs' en de 'acties' van Demoen als stills in beeld. De beelden die hij middels handwerk creëert zijn van een ontstellende eenvoud. Eén van de eerste beelden in het boek is dat van de kunstenaar die met zijn grote rubberen handen in een schaduwbeeld met grote passen lijkt te stappen, maar in feite ter plaatse trappelt. Ik vermoed dat hij ook ons stil wil doen staan. We moeten opnieuw leren of veeleer durven kijken en confrontaties met de vormen aangaan. Daarbij lijkt mij de kloof tussen objectiviteit en inlevingsvermogen groter dan ooit. De gekozen invalshoek zal van de individuele toeschouwer afhangen.

*
In januari 2011 komt het echte N° 1 eraan. Beeldhouwer Paul GEES, uiteraard geen onbekende voor de lezers van WATERSCHOENEN, mag dan de spits afbijten.

Nadien volgt Hannelore VAN DIJCK, die we onder andere leerden kennen via Croxhapox en heel recent in 'De Lading' te Wetteren, waar ze in de kelders van de voormalige fabrieksruimte een van haar indrukwekkende  'houtskoolingrepen' leverde.

*
Meer info over POSTURE EDITIONS (met verkooppunten) vind je op:


Geen opmerkingen: