Zoeken in deze blog

vrijdag 2 december 2011

Marcel Cardon met tekeningen in de Gaanderij van de Aalsterse Academie

De regelmatige lezer van Waterschoenen heeft de naam Marcel CARDON (°1940) al enkele keren in deze kunstblog zien opduiken. Zo ontmoetten we hem ondermeer in de tentoonstelling 'Stil Weerbarstig Abstract' in de Kunstbib van de Gentse Universiteit, maar ook in de vaste collectie van Galerie De Ziener in Asse.

(c) Marcel Cardon

Voor Marcel Cardon is tekenen altijd al de zelfstandige basis van zijn artistieke arbeid geweest. De tekening is voor hem niet alleen een uitgangspunt, maar ook een volwaardig medium. Zowel op het vlak van de gebruikte middelen als inzake de vormentaal, staat hij voor een minimale benadering. Meer dan grafiet, potlood, inkt, papier en eventueel wat verf heeft hij meestal niet nodig voor zijn doorgaans sterk belijnde composities.

Waar zijn tien jaar oudere collega Luc Claus zich als tekenaar en graficus concentreerde op de lineair-vormelijke abstrahering van het menselijk hoofd, gaat Marcel Cardon volop voor de abstracte vlakken, die het gevolg zijn van een minutieus repetitief aanbrengen van zwarte of grijze, horizontale of verticale lijnen.
In enkele grote werken laat de kunstenaar op deze strakke stucturen een grillig spel van verfophopingen los, waardoor een soort strijd ontstaat tussen strenge en lyrische abstractie.

(c) Marcel Cardon

Tegelijk is de afwisseling met een paar 'aquarellen' binnen streng geometrische vormen enorm verfrissend. Je vermoedt hier zowaar stillevens die figuurlijk buiten het normale kader vallen.


Gaan kijken kan nog tot 23 december 2011 tijdens de openingsuren van de school
(dinsdag tot vrijdag: 10-21 uur en zaterdag: 10-15 uur)

Academie voor Beeldende Kunsten
Capucienenlaan 8
9300 AALST

Geen opmerkingen: