Zoeken in deze blog

dinsdag 13 december 2011

RAAK, een tentoonstelling van RASA voor kinderen en speelse volwassenen in het SMAK

Sinds 1 december loopt in het SMAK de nieuwste reizende tentoonstelling van de kunsteducatieve instelling  RASA, die al zowat 20 jaar kinderen op een ongedwongen manier kennis wil laten maken met beeldende kunst. Kinderen van 4 tot 12 jaar vormen de eigenlijke doelgroep, maar alleen al de openingsavond in het SMAK maakte perfect duidelijk dat ook bij 'volwassen kinderen' een grote behoefte ter zake bestaat.

In de loop der jaren ontwikkelde RASA steeds nieuwe tentoonstellingsconcepten in samenwerking met bekende, professionele, nationale en internationale kunstenaars. Met deze projecten strijken ze neer in culturele centra of musea, waar ze hun jeugdig publiek via kijken, voelen, ruiken,... en experimenteren in een heuse workshop volop deelgenoot willen maken van de artistieke woordenschat en syntaxis, met ongetwijfeld als achterliggende gedachte: 'Jong geleerd is oud gedaan!".


De naam RASA is ontleend aan het Sanskriet, waar het verschillende betekenissen heeft. Het refereert aan het wezen, de energie van de dingen, dus ook van kunstwerken. Maar het verwijst ook naar smaak, waardering en artistiek genot.

Het nieuwe tentoonstellingsproject 'RAAK' wil het publiek letterlijk dichter bij de kunstwerken brengen en focust enerzijds op de materialen waarmee de werken gemaakt zijn (we kunnen ze aanraken, voelen,...), maar gaat ook dieper in op de vraag of en waarom een bepaald beeld ons 'raakt'.

(c) Johanna Schweizer & RASA

Wat me ontegensprekelijk meteen bij het binnenkomen 'raakt' is de uitwerking van de tentoonstelling als geheel. RASA presenteert in twee zalen een uitgekiende en uitnodigende opstelling, waarin zowel zuimte is voor de kunstwerken zelf als voor het onderzoek ervan in een artistiek laboratorium.

Zoals elke tentoonstelling van RASA staat 'RAAK' nu klaar voor een lange tocht langs Culturele Centra in Vlaanderen (en Nederland).

De meewerkende kunstenaars zijn ongetwijfeld de voornaamste partners in het verhaal, want zonder kunstenaars zijn er nu eenmaal geen kunstwerken.

(c) Johan Gelper & RASA

Naast de organisatie van tentoonstellingen als deze (de kernactiviteit), verzorgt RASA ook 'kunstkoffers' en 'kunstkamers' voor scholen en verenigingen, presenteert het publicaties en biedt vorming voor onder andere leerkrachten en studenten.

Alles wat U over RASA wilde weten, maar nooit hebt durven vragen...'RAAK'
tot 8 januari 2012
in het SMAK
Citadelpark
9000 GENT

dinsdag tot zondag: 10 - 18 uur

Gesloten op 24, 25, 31 december 2011 en 1 januari 2012

Geen opmerkingen: