Zoeken in deze blog

zondag 11 maart 2012

Welkom in de wereld van Maria Degrève

Begin 2010 namen we U in WATERSCHOENEN met Maria DEGREVE 'Down to the woods', naar aanleiding van haar gelijknamige tentoonstelling bij Galerie c. de vos in Aalst. Naast heel wat elementen uit het daar gepresenteerde werk heeft ook het begeleidende melodietje ons sindsdien niet meer losgelaten.

Als beeldend kunstenaar beschikt Maria Degrève over een ruime waaier aan artistiek-technische mogelijkheden, gaande van fotografie, video, schilderen, sculptuur en installatie met diverse middelen en materialen, gekoppeld aan een stevige theoretische en culturele achtergrond en telkens onderbouwd door een gedegen opleiding.
In haar performances wordt ze geheel complexloos tegelijk onderwerp en uitvoerder.
In haar 'beeldende verhalen' verwerkt ze eigen (jeugd) ervaringen en exploreert ze thema's als vrouwelijkheid, sensualiteit, intimiteit, identiteit,...

Maria Degrève, 'House', 2011 (staal, fuchsia textiel, 2mx2mx2m) Foto: Maria Degrève
Interventie in Verbeke Foudation Kemzeke

Door haar band met 'In den Bouw' te Kalken (waar ze reeds tentoonstelde) zagen we haar ook verschijnen in de tentoonstelling en het boek 'Kunstenaarsportretten' door Jef Van Eynde.

Vorig jaar was ze met de interventie 'House' te gast in de Verbeke Foundation te Kemzeke.

'A' installatie In den Bouw Kalken, 2010 zaalzicht  Foto: René Van Gijsegem


Voor 2012 staan alvast de volgende projecten op het programma:

* Een duotentoonstelling met Maria Gabriëlle in 'Loods 12' te Wetteren (22 april tot 13 mei 2012)


* Van 16 september tot 21 oktober 2012 organiseert ze, samen met Lieve D'Hondt het project 'Sans Gêne' in Villa De Olmen te Wieze.

'Sans Gêne' vertrekt van de vraag "Hoe kan een geconserveerd en geklasseerd monument als locatie en ruimte ingezet worden voor actuele kunst ?"

Uitgaande van de kunstwerken zelf zal de letterlijke en ongegeneerde confrontatie opgezocht worden.
De deelnemerslijst laat ons alvast een en ander vermoeden: Leo Copers, Marc De Blieck, Maria Degrève, Lieve D'Hondt, Dialogist Kantor, Wannes Lecompe, Rik Moens, Lucie Renneboog, Peter Rogiers, Walter Swennen, Dominique Thirion.


Mogen we U intussen uitnodigen voor een bezoek in woord en beeld aan de website van Maria Degrève.


'Edo' video projectie Lugaradudas Cali Colombia, 2012Geen opmerkingen: