Zoeken in deze blog

donderdag 1 maart 2012

De stille fotografie van Olivier Vander Biest

Fotografie is per definitie een stil medium. Toch zijn er fotografen die ‘met toeters en bellen’ werken en anderen die de stilte koesteren. Je hebt er die hun onderwerpen zelf in scène zetten, naast zij die kadreren en componeren met de zich aanbiedende omgevingen. Je kan bijvoorbeeld mensen in beeld brengen, opteren voor stillevens of je aandacht richten op het landschap in al zijn facetten.

Olivier VANDER BIEST (°1978) lijkt te kiezen voor de stilte en de traagheid in een geheel eigen benadering van het weidse, natuurlijke of het stedelijke landschap, waarin architecturale of andere elementen voor een ‘stilleven-effect’ zorgen.


Olivier Vander Biest, Tenerife, 2010

Die trage, weldoordachte vorm van compositie zorgt voor ‘klare’ beelden, die toch telkens weer een groot mysterie lijken te bevatten.

Mensen duiken slechts sporadisch op en dan nog als bewust onherkenbaar gehouden passanten, die de in beeld gebrachte situatieschets nog wat bevreemdender maken.

 
Olivier Vander Biest, Gent, 2009

Vorig jaar toonde hij in zijn afstudeerproject (Sint-Lucas Gent bij Galerie Jan Colle) een authentieke reeks rond de ‘achterkant’ van de toeristische architectuur in Zuid-Tenerife.  Het kan ook Ijsland zijn of New-York ofwel zijn onmiddellijke omgeving.

Olivier Vander Biest, New-York, 2010

Deze en andere reeksen uit zijn portfolio ontdek je op zijn website:


Geen opmerkingen: