Zoeken in deze blog

dinsdag 3 juni 2008

FABIAN LUYTEN stelt tentoon bij Galerie IN SITU

zie andere foto's van deze tentoonstelling op:
en

In het midden van galerie In Situ staat 'Paviljoen I', een architerurale sculptuur of sculpturale installatie. Zij heeft hier een aantrekkingskracht op mensen, die het werk onvermijdelijk beschouwen als rustpunt of ontmoetingsplaats (zie foto op Flickr: http://www.flickr.com/photos/artspotter/2538343777/) of foto hierboven.

Fabian Luyten creëert installaties die verwijzen naar architecturale ruimtes en die, via hun glanzende oppervlakken, de omgeving in het werk integreren.

Ondanks hun strakheid en koele opbouw nodigen zij uit om te gaan zitten, zichzelf en/of anderen te bekijken, de omgeving in hun beeldvorming te betrekken.

'Paviljoen I' dateert van 2001 en werd hier in Aalst reeds geïnstallleerd in de tentoonstelling 'Utopie van de periferie' (door Jan De Nys in 2003 voor de stad Aalst georganiseerd).

De paviljoenen van Fabian Luyten plooien zich eigenlijk open naar de buitenwereld. Er is geen interieur meer, geen mogelijkheid om je te verstoppen voor anderen (of voor jezelf). Hij legt het 'gebouw' (en de mensen) van alle kanten bloot!

In zijn schilderijen hanteert hij dezelfde vormentaal en dezelfde werkmethode. Ook hier gaat hij te werk als een soort origami-kunstenaar, maar dan wel in omgekeerde richting. Vertrekkend van driedimensionale vormen (bijvoorbeeld een kleine rubik-kubus of een gigantische hijskraan) transformeert, wentelt en plooit hij zijn onderwerp tot de twee dimensies van het platte vlak.

Hoe industriëel of technisch het uitgangspunt of onderwerp meestal is, de schilderkunstige uitwerking is van een dergelijke subtiliteit, dat je in een gekleurde lijn nog wel eens de penseelvorming kan volgen.

Toch gooit Fabian Luyten alle ballast overboord. Hij bewaart enkel de essentie. Soms gaat hij resoluut voor de geschilderde vlakke vorm, zonder achtergrond (zie het werk 'Bahaal')

Uit een wedstrijd voor de integratie van een kunstwerk in het Ontmoetingshuis 'De Brug' (Hertshage) koos de stad Aalst het werk 'Paviljoen IV', dat eerstdaags geïnstalleerd wordt. Ook hier zullen de elementen weerspiegeling en ontmoeting een grote rol spelen. Met de cafetaria van het Ontmoetingshuis en een petanquebaan vlakbij kan kunst hier hopelijk een esthetische en sociale rol spelen.
(c) artspotter voor 'waterschoenen'

Tentoonstelling
FABIAN LUYTEN
nog tot 6 juli 2008
bij galerie IN SITU
Arbeidstraat 108-110
9300 - AALST
vr-za-zo 14-18 uur

Geen opmerkingen: