Zoeken in deze blog

donderdag 5 juni 2008

THIS HOUSE - THIS HOME: een huis waar kunst thuis isMeer foto's staan opHet huis van de kunst heeft heel wat kamers. De uitgangspunten, technieken, onderwerpen, bedoelingen,... kunnen heel verschillend zijn. Meestal werken kunstenaars allemaal in hun eigen huis-atelier en ontmoeten elkaar veeleer toevallig.

Bij 'de console' geloven ze in de praktijk van de gemeenschappelijke productie en bijgevolg willen ze een platform zijn waar verschillende disciplines en mensen kunnen samenkomen om te werken aan gemeenschappelijke projecten.

Het eerste project 'This House - This Home' (Dit huis - Deze thuis) benadert nog in zekere mate het klassieke tentoonstellingsconcept . In de galerie wordt door de deelnemende kunstenaars een gemeenschappelijk werk gerealiseerd: het huis(je), de getekende straat met gevels (ontwerp: Ephameron), maar ze beschikken zelf nog over een (soms gedeelde) eigen kamer waar ze hun persoonlijke werk tonen.

Het is een echt huis voor een 'modern' patchwork-gezin. (Is Nele Buys van 'de console' de 'moeder' die het gezin bij elkaar houdt? Hebben de kunstenaars-gezinsleden een los-vaste band die een gemeenschappelijk project mogelijk maakt?)

Bij galerie c. de vos komt de huis&thuis-gedachte alvast goed tot haar recht gezien de galerie oorspronkelijk een huis(je) was en die indeling nog vrij goed bewaard is.

De 'uomo universale' (de mens met een allesomvattende kennis) bestaat misschien niet meer, maar door het samenbrengen van mensen met verschillende interesses en mogelijkheden, kan je via een platform als dit opnieuw een totaalbeeld creëren.

Een initiatief als dit vraagt natuurlijk een bijzondere graad van opvolging. Nele Buys heeft zich als het ware 'een en ander over het hoofd getrokken'.
Een volgend project is niet noodzakelijk een installatie of tentoonstelling, maar misschien een publicatie of de editie van een object.

Zelf voelde ik me weer een kind van vijf toen ik meteen vooraan in de galerie het witte huisje zag. Het deed me denken aan de huisjes die ik (ik alleen?) als kind met alle mogelijke middelen maakte, desnoods gewoon onder de keukentafel.

Het was ook prettig vast te stellen dat vernissages weer iets feestelijks krijgen, waar vrienden en familie met de kinderen naartoe komen. Ook de weergoden hadden het begrepen, want het was zowaar een zonnig feest in de tuin van galerie c. de vos.

De deelnemende kunstenaars:

Stefan ANNEREL (°1970) creëert kleurrijke, hoogglanzende, in kunsthars gegoten collage-schilderijen. What you see is what you (think) you get... en toch weer lekker niet!

EPHAMERON (Eva CARDON) (°1979) toont hier enkele tekeningen en collages, maar waagt zich ook aan een driedimensionale uitstap met de grote vogels op de bovenverdieping.
info: www.ephameron.com

Tinka PITTOORS (°1978) toont hier een istallatie van klein grafisch en sculpturaal werk, waarin ze reflecteert over de omringende wereld en de menselijke relaties (met die wereld, met andere mensen en met zichzelf).
info: www.tinkapittoors.com

Jan VAN DER PLOEG (°1959) 'verbouwt' met zijn muurschildering de binnekant van het tuinpaviljoen tot een totaal nieuwe ruimte. Met zijn seriële weergave van een tot geometrische vorm gestileerde golf, creëert hij een regelmatig patroon.

Samen creëren ze een huis, een thuis !

Dit initiatief moeten we zeker opvolgen. De muzikale poot van 'de console', 'ConSouling Sounds' wil zich als label en mailorder concentreren op de promotie van vernieuwende muziekvormen.
This House - This Home

loopt nog tot 29 juni 2008

in galerie c. de vos

Oude Gentbaan 295-297

9300 AALST

do-vr-za 14-18 uur

zo 10.30-13.30 uur
Meer info over 'de console'platform voor grensverleggende kunst(c) artspotter voor 'waterschoenen'

Geen opmerkingen: