Zoeken in deze blog

dinsdag 17 juni 2008

Johan GELPER en Steven BAELEN bij Galerie EL in Welle

Opstelling Johan Gelper in Caermersklooster
Steven Baelen in Caermersklooster

Tussen 25 april en 15 juni 2008 was het Caermersklooster in Gent het toneel van de 'Provinciale Prijs Beeldende Kunsten 2007'. Uit de 61 deelnemers koos de jury Ante TIMMERMANS (°1976) als laureaat, maar nomineerde ook Steven BAELEN (°1981) en Johan GELPER (°1980). Uit het werk van deze drie kunstenaars manifesteert zich een poging tot artistieke omgang met hun leefomgeving. De omschrijving 'omgevingstekenen' was dan ook niet zomaar gekozen.

Johan Gelper en Steven Baelen staan sinds 8 juni met hun werk bij Galerie EL in Welle.

Steven Baelen gebruikt zijn directe omgeving als onderwerp voor zijn tekeningen. In het Caermersklooster was dat de ruimte van het voormalige kerkgebouw zelf. Je kan hier grotendeels van 'waarnemingstekenen' spreken, zoals hij zijn directe omgeving in een schitterende, klare lijn neerzet om op die manier de beschikbare ruimte tot de zijne te maken. Tussendoor presenteert hij ook 'gevulder', meer geschilderd werk op papier, waarin hij de omgeving veel minder strikt benadert.

Johan Gelper begint (of eindigt) in een 'klassieke' tweedimensionale tekening, maar legt van daaruit (of tot daar) een bijzonder ruimtelijke weg af. Monden zijn tekeningen uit in beelden of is het precies omgekeerd? Net zoals Baelen werkt hij ruimte-innemend, maar dan wel met het uitdrukkelijke gebruik van een derde dimensie. Voor hem is dit echter 'tekenen in de ruimte'!

Wie wil zien hoe deze twee samen de ruimte van galerie EL in Welle onder handen genomen hebben, kan nog gaan kijken tot 6 juli 2008.

OPEN OP VRIJDAG, ZATERDAG, ZONDAG 14-18 uur

Drieselken 38
9473 WELLE

LINKS
Geen opmerkingen: