Zoeken in deze blog

dinsdag 30 september 2008

Mario De Brabandere bij Galerie De Ziener in Asse

'Mario De Brabandere eert Frans De Brabandere(1) en Leon Pollet(2)'
Onder die titel stelt Mario De Brabandere (° 1963, Tielt) nu tentoon. Als symbolisch eerbetoon loopt de tentoonstelling tot 2 november 2008 (Allerzielen).

Toen in december 2007 de levensgezel van Mario overleed, stortte zijn wereld in. De enige manier om zich uit het dal te hijsen, vond hij in zijn werk. Al het werk in deze tentoonstelling is vanaf februari 2008 gemaakt. Voor hem heeft het een onschatbare therapeutische waarde. Voor de kijker telt natuurlijk in eerste instantie de uiterlijke verschijningsvorm.
Wat je te zien krijgt, zijn getekende of geschilderde (accumulaties van) kannen en kommen. Met deze 'simpele' stillevens heeft hij het verdriet van zijn verlies als het ware stilgezet om zijn eigen leven weer op gang te trekken.
Zelf wil hij absoluut geen achterliggende boodschap meegeven. Enkel de activiteit van het schilderen of tekenen en het resultaat daarvan zijn belangrijk.

Bij Mario De Brabandere is zijn uitleg zijn werk! Zijn woordenschat en syntaxis zijn vervat in zijn beeldtaal.

In de Canvascollectie zegde hij nog over zichzelf:
"Ik ben een open boek in een niet door iedereen te lezen taal."
Aan ons zegde hij heel eenvoudig: "Ik kan dat niet zo goed uitleggen, maar je begrijpt dat wel."


Wat in deze tentoonstelling getoond wordt, is geen 'oppervlakkig' werk. Wel wordt in zijn schilderijen de 'oppervlaktewerking' maximaal uitgepuurd (zie bijvoorbeeld het schilderijtje vooraan met de feilloos uitgespaarde boog in de kom en de penseelvoering in de verfstroken).


Zelf werden wij ook in hoge mate gegrepen door de werken op papier (let allereerst op de drager zelf), vanwege de enorme authenticiteit en het zelfvertrouwen die ze uitstralen (hier is een 'stielman' aan het werk). Let ook eens op de manier waarop de tekenaar de meeste tekeningen van zijn naam voorzien heeft. Met de hulp van een stempelkussen en loden letterstaafjes heeft hij zich bekendgemaakt:


MARIO DE BRABANDERE 2008
Dit is het heroptreden sinds lange tijd en de eerste individuele tentoonstelling van Mario De Brabandere bij De Ziener, maar het is meteen raak!

(1) Frans De Brabandere was de vader van Mario. Hij overleed in dramatische omstandigheden in 1981.
(2) Leon Pollet was de levensgezel van Mario DB.
(c) artspotter voor 'waterschoenen.blogspot.com'
Nog tot 2 november 2008 bij...


Geen opmerkingen: