Zoeken in deze blog

vrijdag 17 oktober 2008

Nicoline van Stapele bij Galerie c. de vos

Het zijn drukke tijden voor Nicoline van Stapele (°1964). Op 4 oktober werd in het vernieuwde kinderdagverblijf van de VUB in Elsene haar kinder-speel-sculptuur 'Berta' ingehuldigd. Vorige zaterdag stond ze met haar tentoonstelling 'Berta 2' in de galerie van Cathy De Vos.
Het ruimtelijk werk van Nicoline van Stapele kan men niet eenduidig beeldhouwwerk noemen, terwijl haar tweedimensionaal werk zich dikwijls niet zomaar in het grafische laat vastpinnen, maar veeleer probeert om het oppervlak te doorboren of eruit te springen.
Ze presenteert enerzijds organische vormen (zoals bijvoorbeeld de niervorm in 'Berta', waarvan een kleine versie op de bovenverdieping van de galerie) of andere aan de natuur ontleende vormen zoals bij de zwart-witte wandsculptuur (zie foto hierna) voor in de galerie. Maar net zo goed laat ze zich inspireren door het zuiver geometrische.

Haar opleiding in de afdeling beeldhouwkunst van de Gentse academie (1987), gekoppeld aan een bijkomende opleiding restauratie (1989), leverde haar ongetwijfeld een gedegen vorm- en materiaalkennis op.
In deze tentoonstelling toont ze afgeronde, in zichzelf gekeerde vormen. Maar soms creëert ze ook vormen die zich lijken te ontplooien, zoals in de grote wandinstallatie (22 stukken) die ze voor het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen maakte (U moet bij gelegenheid maar eens gaan kijken op de vierde verdieping van het Provinciaal Administratie Centrum in Gent -Zuid).
Voor haar wandsculpturen grijpt ze graag naar gips, dat zich vlot laat bewerken tot haar afgeronde, soms koele maar soms ook sensuele vormwoordenschat.
Voor het werk dat van twee dimensies uitgaat (maar er zich niet noodzakelijk toe beperkt), maakt ze gebruik van uiteenlopende, banale materialen zoals touw, repen rubber of de ventielen van fietsbanden, ijzerdraad, verf, lijm, papier, kunststof,...

Soms speelt ook de omgeving van het werk, bijvoorbeeld de muur waar het hangt, een rol in het geheel (zie foto hierboven).


Bij de restauratie van beeldhouwwerk krijgt ze ongetwijfeld te maken met heel wat klassieke materialen. In haar vrije werk laat ze zich graag gaan met minder voor de hand liggende ingrediënten.
Laat U zeker verleiden door de twee 'wandsculpturen' (zie foto hierboven) met karton en ventielen: speels en minutieus...

Nog tot 9 november 2008
bij galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
B 9300 AALST
vr-za: 14 - 18 uur
zo: 10.30 - 13.30 uur
en na afspraak 053/41.37.89
email: info@galcdevos.be


Nicoline van Stapele neemt op 25 en 26 oktober deel aan de actie 'Open Atelier'

(Infirmerie - Lange Violettenstraat 239 - 9000 GENT)
Info: http://www.open-ateliers.be/

(c) artspotter voor waterschoenen

Geen opmerkingen: