Zoeken in deze blog

donderdag 16 oktober 2008

BOEKenKASTen SURPLUS in GENT

De boekenkasten die sinds 10 oktober in een speciale tentoonstelling exclusief voor België tentoongesteld worden bij SURPLUS in Gent, zijn een godsgeschenk voor liefhebbers van minimalisme.
Elisabeth LUX (°1955), een Duitse architecte en beeldend kunstenares uit Berlijn, heeft voor PASTOE (een Nederlandse producent) deze kasten ontworpen in het verlengde van haar sculpturaal werk. Ze werkt enkel met vertikale en horizontale lijnen. Dit is absoluut minimalisme in de geest van Judd, maar dan wel rekening houden met een maximale gebruikswaarde.
De boekenkasten presenteren onder de naam 'Motion' een flexibel systeem van aan elkaar gekoppelde kastjes op wielen, die zowel tegen een wand als vrijstaand in de ruimte opgesteld kunnen worden. Een uitgebreid kleurengamma zorgt voor een extra dimensie in de ruimtelijke en esthetische waarde van deze kasten.
Ook in de vorige tentoonstelling ging het over boekenkasten...
Met zijn ontwerp 'Babel PH07' presenteert Hans De Pelsmacker echter een totaal andere benadering dan de rechtlijnigheid van Elisabeth Lux.
De Pelsmacker gaat uit van het labyrint als metafoor voor de zoektocht naar kennis. Zijn (in principe) losstaande boekenkasten bevatten dan ook verschillende compartimenten met zelfs 'verborgen' hoekjes en de mogelijkheid om extra losse elementen toe te voegen.
Van elk ontwerp worden maximaal 10 exemplaren geproduceerd.
Een extra dimensie wordt geleverd in de samenwerking met beeldend kunstenaar Benoit van Innis, die met gekleurde en beschilderde keramiektegels de kasten van De Pelsmacker een uniek karakter bezorgt.
SURPLUS INTERIEUR staat van 17 tot 26 oktober 2008 ook op Interieur in Kortrijk.
SURPLUS INTERIEUR
Zwartezusterstraat 9
9000 GENT
di - vrij: 10-12.30 en 14-18 uur
za: 11-18 uur
Tel: 09/223.52.94
(c) artspotter voor waterschoenen

Geen opmerkingen: