Zoeken in deze blog

donderdag 23 oktober 2008

Samen 4 X zichzelf bij Galerie EL in Welle

Vorige zaterdag moesten we ons even in bochten wringen om van de ene vernissage in Aalst (Van Provo to nu: kunst in een sociaal-politieke context) naar de andere bij Galerie EL in Welle te gaan.
Galeriehouder en beeldend kunstenaar Eric De Smet schrijft een dubbel verhaal, vermits hij samen met zijn generatiegenoten Raphaël BUEDTS, Paul GEES en Freddy VAN PARYS de affiche vult.
Deze vier heren (van om en bij de 6O jaar) hebben hun wilde haren al lang achter zich gelaten, maar zijn nog lang niet toe aan een 'artistiek' pensioen.

Deze qua omvang bescheiden tentoonstelling getuigt van een scherpe visie. De geknakte rechtlijnigheid van Freddy Van Parys en Paul Gees gaat een rechtstreekse dialoog aan met het krassende zoeken van Eric De Smet of het doordachte, maar tijdig stoppende kappen van Raphaël Buedts.

Paul Gees creëert met hout, metaal en steen telkens weer een spanning, waarin de rechtlijnigheid tegelijk benadrukt en doorbroken wordt. Drie werken uit 2008 toont hij hier: 'Nis', 'Inslag' en 'Split'.

Raphaël Buedts presenteert naast een tekening en een schilderij, twee minimaal-natuurlijke houtsculpturen. Het beeld 'Put' uit kastanjehout is met bloem gevuld. Het doet ons onvermijdelijk denken aan de stuifmeel-werken van Wolfgang Laib...

Freddy Van Parys tast in zijn droge-naald-etsen het vierkant af. Hij speelt op berekende wijze met de omtreklijnen en doorbreekt op die manier de rechtlijnigheid, zonder zich buiten het terrein te begeven.

Bij Eric De Smet speelt het leven en de kunst zich af tussen 'Noodzaak', 'Toeval' en 'Verlangen'. Hij tast het blad af zoals hij dat met het leven doet: hij stelt vast, gaat verder op verkenning, blijft staan of loopt al eens verloren, ontdekt nieuwe wegen of mogelijkheden, wil zich buiten het blad begeven maar weet zich gebonden door de grenzen ervan. Toch probeert hij het telkens opnieuw. Let ook op de titels van zijn werken...
Nog tot 23 november 2008
bij Galerie EL
Drieselken 38
9473 Welle
vr-za-zo: 14-18 uur
en na afspraak 053/66.43.82 of info@galerie-el.be

(c) artspotter voor waterschoenen

Geen opmerkingen: