Zoeken in deze blog

woensdag 3 december 2008

Gilles Van Schuylenbergh in CC De Fabriek

Onze Culturele Centra zijn meestal niet gebouwd voor het tonen van beeldende kunst.
Tentoonstellingen worden er dikwijls 'verbannen' naar traphallen of ontvangstruimtes met muren uit grijze betonblokken. Je moet al met kunstwerken 'van goeden huize' aankomen om daarin te overleven.
In CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem) is het niet anders...
Cultuurfunctionaris Nele Buys heeft het toch aangedurfd om hier (en dat lijkt me een weloverwogen keuze) Gilles Van Schuylenbergh met zijn kleurrijk en sterk architecturaal gerichte collage-schilderijen uit te nodigen.

Deze jonge kunstenaar (26) vindt zijn inspiratie in de onmiddellijke omgeving van zijn stad (Aalst). De oude industriële sites verkent hij, fototoestel bij de hand. De stad als leefwereld en 'speeltuin' boeit hem mateloos.
Hij gaat naar het dak van CC De Werf om de omgeving te verkennen en vanuit alle mogelijke hoeken vast te leggen. Hij beweegt in 'vogelvlucht' door het stadspark om de omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken.
Met al zijn fotografisch materiaal duikt hij onder in zijn atelier en maakt eerst collages op doek, die hij nadien (steeds meer) overschildert. Hij toont een fotografische realiteit en schildert er een andere naast of boven. Hij toont bijvoorbeeld het 'verwrongen' hek van de Aalsterse academie (waar hij vroeger op school zat) en voert zichzelf (?) herhaaldelijk als een wat wazige figuur op in een nachtelijk tafereel.

In zijn eigen 'kubistische' visie toont hij zijn onderwerpen van verschillende kanten tegelijk.

Gilles Van Schuylenbergh doorstaat met een aantal ijzersterke werken de confrontatie met een problematische tentoonstellingsruimte.


Nog tot 28 december 2008
in
CC De Fabriek
Fabrieksstraat 19
9520 Sint-Lievens-Houtem
Open elke dag 8 - 12 en 13 - 16 uur (vrijdagnamiddag gesloten)
Op zaterdag en zondag is de kunstenaar zelf aanwezig van 14 - 18 uur
(6 en 7/12, 13 en 14/12, 20 en 21/12, 27 en 28/12)


Geen opmerkingen: