Zoeken in deze blog

donderdag 11 december 2008

Luc CLAUS bij Galerie EL in Welle

Na de drukke dagen op Lineart keert ook Galerie EL terug naar het gewone galerieleven.
Einde november werd een tentoonstelling geopend van de in 2006 overleden kunstenaar Luc CLAUS (°Aalst, 1930-+Brussel, 2006).

(c) Luc Claus
Bij Luc Claus staat verfijnde eenvoud voorop. Zijn 'schematische' menselijke figuren en vooral hoofden zijn een steeds weerkerend thema, alsof hij een leven lang geprobeerd heeft om de mensen (en zichzelf) te vatten (te begrijpen) door ze telkens weer in zijn zoekende, getekende lijnen weer te geven.
Want Luc Claus is een tekenaar pur sang, voor wie de tekening geen schets of voorstudie is, maar een artistiek middel op zich. In de huidige 'tekengolf' met jonge kunstenaars als Ante Timmermans of Steven Baelen kan hij beslist een inspirerende rol spelen.
Met zijn vriend Dan Van Severen deelde hij de zoektocht naar de essentie: de menselijke symbolen van Claus naast de geometrische component bij Van Severen.
Soms denk je bij Claus toch aan een tekenende beeldhouwer wanneer je ziet hoe hij zijn figuren of hoofden op een sokkel zet (of net niet - soms lijken ze te zweven - spreekt hier een gebrek aan voeling met de echte wereld of geeft hij ze de vrijheid om zich niet vast te zetten?)
Tot 11 januari 2009
vr - za - zo 14 tot 18 uur of na afspraak
bij Galerie EL
Drieselken 38
9473 Welle
Gesloten van 22/12/08 tot 4/1/09

Geen opmerkingen: