Zoeken in deze blog

vrijdag 6 maart 2009

Eric De Smet stelt tentoon in Galerie EL

In zijn galerie EL in Welle stelt Eric De Smet tot 29 maart 2009 eigen werk tentoon.
Zoals we reeds vroeger vaststelden, speelt het leven en de kunst van Eric De Smet zich af tussen 'Noodzaak', 'Toeval' en 'Verlangen'.
Net zoals Ahasverus (De Wandelende Jood) is hij als mens en kunstenaar op zoek naar het ware geluk, maar wordt daarbij over en weer gestuurd tussen eeuwige twijfel en eeuwig verlangen. De menselijke rusteloosheid uit zich in het steeds weer nastreven van nieuwe verlangens: als we iets hebben, willen we alweer iets nieuws!
De levende, zoekende lijnen die Eric De Smet 'twijfelend' aan het papier toevertrouwt, zijn verre van vrijblijvend.

Zich inspirerend op bijbelse verwijzingen, vertrekt hij voor 'De uitwijzing" van de verdrijving van Adam en Eva uit het Aards Paradijs, waardoor de mens veroordeeld werd tot een dwalend en rusteloos bestaan.

Met een groot werk als 'Abrahamsengel' (boven rechts) verwijst hij naar een ander bijbels aspect, waarin Abraham tot opperste twijfel gebracht werd in de keuze tussen zijn twee zonen.

Voor Eric De Smet is alvast één ding duidelijk: dogma's zijn de oorzaak van (alle) ellende!
'De boom van de kennis van goed en kwaad', de enige waar Adam en Eva in het Aards Paradijs moesten afblijven, wordt hier door Eric De Smet op merkwaardige wijze weergegeven. Vanaf deze 'dogmatische' boom begon het allemaal fout te lopen. Zoals ook August Vermeylen het in zijn versie van 'De Wandelende Jood' stelde, moet de mens sindsdien in zijn leven steeds op zoek blijven naar de zin van het bestaan.

Galerie EL
Drieselken 38
9473 Welle
vr-za-zo van 14 tot 18 uur
en na afspraak
(info zie site bij Links)


Geen opmerkingen: