'CHIPKA' is een begrip in Aalst, als naam voor het eiland dat ontstond door de kanalisatie van de Dender tussen 1863 en 1867. Het eiland bleef bijna 100 jaar bestaan tot de oude Denderarm in 1962-64 gedempt werd en zich 'herschoolde' tot de huidige Burchtstraat.
In de loop van de tijd was Chipka uitgegroeid tot het symbool van de industrialisatie, want volgebouwd met fabrieken en daartussen enkele woonstraten voor de plaatselijke arbeiders.
Vandaag is Chipka volledig ingenomen door de industriële site van de nv Syral (In Aalst nog steeds beter bekend als 'Amylum', de vroegere eigenaar van het complex).
De naam 'Chipka' was overigens ontleend aan een bergpas (Shipka) in Bulgarije, waar tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1877-78 hevig slag geleverd werd. Daardoor werd 'Chipka' synoniem voor verzet, chaos en destructie.
Uitgaande van al deze gegevens en betekenissen stellen de kunstenaars in de tentoonstelling 'Chipka' vandaag vragen over of poneren ideeën omtrent ruimte en ruimtelijke ordening, ontsluiting, historische evolutie, plaatselijke industrialisering versus mondialisering, de plaats van de kunstenaar en het kunstencentrum in zijn omgeving,...
(c) Claire Stragier & Annelien Vermeir De bezoeker moet (letterlijk) een hoge drempel overschrijden om via het 'Kleinstedelijk Museum' in de hal van Netwerk de rest van de tentoonstelling te bereiken.
In dit eerste deel wordt o.a. via een prent uit het Stedelijk Museum 't Gasthuys verwezen naar de komst van de spoorweg als belangrijk gegeven in de stedelijke industrialisatie in het midden van de 19de eeuw.
De inbreng van Louis Paul Boon is hier van groot belang. Als geen ander schetste hij een beeld van het geïndustrialiseerde stadsleven (met al zijn problemen). Denk maar aan 'Daens' of 'De Kapellekensbaan'. Let hier echter ook op zijn inbreng als beeldend kunstenaar. U kunt hier overigens een prentkaart naar een schilderij van Boon meennemen.
Louis Paul Boon suggereerde bovendien graag dat hij op het eiland Chipka geboren was (een 'romantisch' leugentje...).
Het bord ' 'In de vaart der volkeren' dat aan een treinhalte of station refereert, komt uit het gelijknamige project van
Claire Stragier & Annelien Vermeir (zie
LINK)
"Are there anymore questions?", vraagt Adam Leech in de video.
De puzzel met een foto (Simona Denicolai & Ivo Provoost) van de Aalsterse burgemeester Ilse Uyttersprot, die bij de officiële opening van Netwerk de symbolische eerste steen over haar schouder in de Dender gooide, verwijst naar de relatie tussen het kunstencentrum en de stad. (Hoever gaan de artistieke rimpelingen die verspreid worden ?
(c) Denicolai & Provoost
Vanaf hier kunt U verder met de zaalteksten en het opstellingsplan van de tentoonstelling.
Sommige werken refereren rechtstreeks aan het plaatselijke 'Chipka'-gegeven, terwijl andere het onderwerp in een ruimere of meer algemene context benaderen.
De 'taal' van de ene kunstenaar laat zich al makkelijker 'lezen' dan die van een andere, de beeldvoming presenteert zich nu eens (pseudo-) wetenschappelijk en dan weer fotografisch, tekenkundig of sculpturaal. Ook het auditieve element speelt een niet onbelangrijke rol doorheen de tentoonstelling.
We leggen enkele accenten...
In de grote galerie maken
Michaël van den Abeele & Arnaud Hendrickx gebruik van de bakstenen structuur die recent gebouwd werd voor hun 'Bonu Malus'-project (zie
LINK) . Het gebouw fungeert als een soort kale burcht of ook als een 'museum in het museum'.
Yoan Van Parys verwijst met zijn foto's, tekeningen, projecties,... als 'Verslag van een wandeling' rechtstreeks naar 'Chipka'.
(c) Justin Bennet
In de Studio (+1) bezorgt Justin Bennet ons in 'Undercurrent' een mix van visuele en auditieve impulsen die rechtstreeks verwijzen naar het water in de Dender en de planmatige verstrengeling van het industriële eiland en de stad in 'Overlay'.
Op verdieping (+2) woekert Tamara Van San met expanderende vormen en felle kleuren. De grote, lichte sculpturen waaieren als groeiende, organische vormen door de ruimte, net zoals in het industriële complex op Chipka, waar de architecturale 'dozen' verbonden zijn door een netwerk van buizen als vangarmen die de hele omgeving in hun greep houden.
(c) Tamara Van San
Op verdieping (+3) worden we bijzonder aangenaam verrast door gekleurde gipsen sculpturen, als werken die ruimte omschrijven en creëren. Stijn Ank is (niet toevalling) een principiële architect die gefascineerd is door de leegte en het respect voor de omgeving (mede vanuit een socio-historisch besef).
Zijn laborieus samengestelde, gelaagde sculpturen suggereren een 'ondraaglijke lichtheid' die in deze klare zalen met zicht op de stad (én Chipka) schitterend tot leven komen.
(c) Stijn Ank (c) Stijn Ank
Tentoonstelling tot 3 april 2010
in Kunstencentrum Netwerk
Houtkaai z/n
9300 AALST
Open van woensdag tot zaterdag
14 - 18 uur
Op 13 maart:EVENT CHIPKA met rondleidingen door Christian Kiekens en Jan Louies, ingeleid door een afgevaardigde van Syral (de fabriek op Chipka). Nadien volgen concerten van geluidskunstenaars Justin Bennet, Mark Bain en William Fowler Collins op de site van de Syralfabriek.