Zoeken in deze blog

donderdag 19 augustus 2010

Raphaël BUEDTS 'In den Bouw' te Kalken

Toen Raphaël BUEDTS (1946-2009) vorig jaar, enkele maanden na zijn overlijden, een overzichtstentoonstelling kreeg in het SMAK en tegelijk een monumentale monografie gepubliceerd werd, was het de bedoeling deze te laten "fungeren als noodzakelijke hefbomen om de unieke bijdrage van Raf Buedts kenbaar te maken".
Het was een bijzonder omvangrijke tentoonstelling, waarin zowel de maker van 'meubeldingen', de tekenaar, de schilder als de beeldhouwer belicht werd.
De tentoonstelling die sinds vorige zondag in de twee bescheiden zaaltjes van 'In den Bouw' te Kalken loopt, staat dan ook in schril contrast met die in het SMAK.
En toch is het precies de bescheidenheid van dit initiatief die voor een enorme meerwaarde zorgt. Voor Raf Buedts is het een 'letterlijke' vorm van thuiskomen in een tentoonstellingsruimte die hij (met eigen handen en eenvoudige middelen) zelf gecreëerd heeft.
Hier wordt het werk één met de omgeving en komen ook alle facetten van zijn kunstenaarsschap aan bod.
Dit is een tentoonstelling op maat van Raf Buedts, maar tegelijk is het ook een hommage aan 'In de Bouw' zelf: sober, eenvoudig, zonder 'complimenten'...
Meteen in het eerste zaaltje gaan we naar de essentie van de dubbele hommage.
Rechts hangt een reeks potloodtekeningen (1985) waarin dit huisje de hoofdrol speelt, beginnend met het boogvenstertje dat we 'in het echt' vlak voor ons zien. De subtiliteit van de (soms ingehouden) potloodlijnen duidt ongetwijfeld op een gevoelige verbondenheid met het onderwerp.

(c) Raphaël Buedts

Links herbergt een sobere vitrinetafel het schriftje met de ontwerptekeningen van de 'Meubels voor een vogel' (1985). De 'meubels' zelf stelde hij in 1986 tentoon tijdens 'Chambres d'Amis' in Gent.

'Meubels voor een vogel' (c) Raphaël Buedts

Een typische houten sculptuur op een al even typisch meubeltje fungeert als tegenhanger voor het uitzicht door het boogvenstertje.


(c) Raphaël Buedts

Het tweede zaaltje honoreert zowel de beeldhouwer als de laatste kleurrijke schildersuitingen. Hier staat onder andere één van de schildersezels die hij maakte voor het project (een poëziewandeling) 'Het atelier van het landschap', dat hij in 2008 in Schellebelle realiseerde met zijn vriend-dichter Roland Jooris.
De poëzie schrijvende 'schilder' Roland Jooris en de beelden makende 'poëet' Raf Buedts werkten wel meer samen. (bijvoorbeeld voor het boek 'Houtaarde' bij Ergo Pers)

(c) Raphaël Buedts

De opstelling van het beeld met twee wandobjecten tegen de achterste muur zorgt voor een quasi sacrale sfeer.
En toch blijf je bij Buedts met beide voeten op de grond.

Deze (hernieuwde) kennismaking met Raphaël Buedts is dan ook een absolute aanrader en te bezoeken in:

Estaminet/Galerie In Den Bouw
Zomerstraat 85
9270 KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur*
VOLGENDE TENTOONSTELLING
vanaf 26 september
met werk van
Johan DE WILDEGeen opmerkingen: